Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

In reactie op de inflatiestijging met 17% zei minister van Financiën Sigrid Kaag: “Geld maakt niet gelukkig.”

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Meerdere Twitter-accounts (deze, deze, deze, deze, deze) postten op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober een screenshot van een bericht met de kop:

Kabinet nuanceert inflatiecijfers: “Geld maakt niet gelukkig”

Ook op Facebook is het screenshot enkele keren gepost (onder meer hier en hier). In het bericht komt Sigrid Kaag, minister van Financiën aan het woord. Ze reageert op het hoge inflatiecijfer van 17%, dat vrijdag 30 september bekend werd gemaakt. Ze zegt in het bericht onder meer:

We praten nu over geld, maar dat is niet waar het leven om draait. […] Het is algemeen bekend dat geld niet gelukkig maakt. Als je het zo bekijkt, val het allemaal eigenlijk best mee.

minister kaag
Screenshot van het bericht waarin Kaag zou reageren op inflatiecijfers.

Het is niet meteen duidelijk wat de bron van het bericht is: de naam van de website die het publiceerde staat er niet bij en in de posts wordt ook niet gelinkt naar het betreffende bericht.

De tweets krijgen honderden retweets, likes en reacties. Uit de reacties blijkt dat sommigen het bericht serieus nemen. Zo zegt iemand: “Deze vrouw totaal geen empathisch vermogen.” Een ander reageert: “Makkelijk praten met een jaar salaris van 180.000 euro + allerlei toeslagen.” Iemand fulmineert: “Dit geloof je toch niet. Dit zegt Kaag die €200.000,00 per jaar pakt. Waarschijnlijk nog meer en 5 huizen bezit.”

Andere mensen reageren met ‘nepnieuws’ of ‘satire’ of ‘Nieuwspaal’.

Waarom is dit onwaar?

In de foto van het bericht is op het screenshot een tekst te zien: Nieuwspaal. Dit is een satirische website, die persiflages van nieuwsberichten publiceert, om de draak te steken met de actualiteit.

Op de website van Nieuwspaal is het bewuste bericht inderdaad terug te vinden. De naam van de site was weggelaten uit het screenshot dat rondging op sociale media. Wellicht met opzet, om mensen om het verkeerde been te zetten.

Screenshot 2022-10-02 20.05.42
Screenshot van het bericht, mét de naam van de satirische website Nieuwspaal.

Conclusie

De satirische website Nieuwspaal publiceerde voor de grap een verzonnen bericht waarin staat dat minister Kaag de inflatiecijfers nuanceert door te zeggen dat geld niet gelukkig maakt. Sommige socialemediagebruikers hadden dat niet door en dachten ten onrechte dat minister Kaag dit echt had gezegd.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina