Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De reistijd tussen IJsselmonde en het Erasmus MC bedraagt 1 uur en 19 minuten wanneer je met het openbaar vervoer zou reizen.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

In het Algemeen Dagblad van 10 maart staat een uitgebreid interview met D66-lijsttrekker Chantal Zeegers. Halverwege het interview gaat het over het gebruik van de auto in de Rotterdamse binnenstad. Zeegers wil 20.000 parkeerplaatsen schrappen. De interviewer vraagt: “Hoe legt u dit uit aan de mensen die de auto gewoon nodig hebben?” Daarbij noemt de interviewer een voorbeeld van een oudere uit IJsselmonde die twee keer per week naar het Erasmus MC moet. Zeegers antwoord: “Ga met het ov, mijn grootmoeder van 81 doet alles met de tram.”

Deze passage wordt door Pascal Lansink-Bastemeijer uitgelicht op Twitter. Hij deelt een screenshot van het stukje interview met daarnaast een foto van een route op Google Maps. Op de afbeelding is een route te zien waarbij de specifieke adressen van het begin- en eindpunt niet zichtbaar zijn. Wel staat er een reistijd bij: je bent 1 uur en 19 minuten minuten onderweg als je met de tram van punt A naar punt B gaat. 

Naast de afbeeldingen voegt Lansink-Bastemeijer de tekst toe: “Even wat realiteitszin naar Chantal Zeegers. Mensen het ov in jagen als dat geen alternatief is, is geen oplossing. Investeren in ov gepaard met verminderen van bijvoorbeeld parkeerplekken of rijbanen is gezond oplossingsgericht handelen. Dat is de VVD aanpak.”

Met deze tweet wordt de suggestie gewekt dat het gaat om de route tussen IJsselmonde en het Erasmus en dat het dus zou gaan om ruim een uur en een kwartier reistijd. Meerdere twitteraars valt dit op. Zo reageert Debora Douma, algemeen bestuurslid van D66 bij de Zuid-Hollandse Statenfractie: “Bijzonder kaartje. Erasmus ligt net ergens anders in de stad bij mijn weten. En zoals vrijwel ieder ziekenhuis uitstekend ontsloten per OV.” Jordi Buisman, nummer 13 op de lijst van PvdA Rotterdam reageert met: “Het Erasmus MC ligt wel op een iets andere plek in de stad.” 

 

Waarom klopt dit niet?

Op Google Maps voeren we IJsselmonde, Rotterdam in als vertrekpunt en Erasmus MC, Rotterdam als eindbestemming. Door te selecteren op reizen met ov, krijgen we een aantal resultaten voorgeschoteld. Neem je de snelste route, dan kun je met 28 minuten bij het Erasmus MC zijn. Je reist een klein stukje met de trein en daarna stap je over op de metro. Als je alleen met de tram zou gaan, kun je reis maken in 41 minuten. We checken de route ook via NS.nl. In de reisplanner voeren we dezelfde vertrek- en eindpunten in. Hier worden reizen weergegeven waarvan de reistijd niet langer is dan 44 minuten. 

De oorzaak dat de reis van Lansink-Bastemeijer een langere reistijd aangeeft, is omdat hij een ander begin- en eindpunt heeft ingesteld in Google Maps. Het beginpunt ligt iets ten westen van IJsselmonde. Het Erasmus MC ligt in het centrum, terwijl zijn eindpunt eerder lijkt te liggen in het noordelijk gelegen Hillegersberg. We vragen Lansink-Bastemeijer om een reactie hierop. Het raadslid laat weten ‘geen behoefte te hebben om te reageren’.

Conclusie

Met de tweet van Lansink-Bastemeijer wordt de indruk gewekt dat reizen tussen IJsselmonde en het Erasmus MC met het openbaar vervoer een uur en 19 minuten duurt . Zowel de reisplanner van Google en NS geven vele snellere opties aan: je kunt binnen een half uur de reis afleggen met het openbaar vervoer. De reden dat de afbeelding van Lansink-Bastemeijer een langere reistijd aangeeft is omdat het willekeurige begin- en eindpunten zijn. Door dit er niet bij te vermelden, ontbreekt die context. Dat maakt deze tweet misleidend.

Deze factcheck is gemaakt in het kader van de factcheckmarathon die ANP, Pointer en Nieuwscheckers doen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. 

thomasmulder

Thomas Mulder

Onderzoeksjournalist voor Pointer (KRONCRV)
Profiel-pagina