Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Slangen bereiden zich voor om hun baasje op te eten wanneer ze stoppen met eten. Ook wikkelen ze zich om hun baasje heen om de nieuwe prooi ‘op te meten’.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
De clickbaitsite trendvideo.nu waarschuwt slangeneigenaren om op te passen als hun huisdier plotseling stopt met eten. Het verhaal circuleert al jaren in verschillende versies (bijvoorbeeld als ‘waargebeurd griezelverhaal‘ in 2010). Deze gaat over een slangeneigenaresse die iedere nacht met een python in haar bed slaapt. Het beest zou zelfs bovenop de vrouw liggen, zich van top tot teen uitrekken en haar zelfs ‘knuffelen’. De vrouw dacht een goede band met haar huisdier hebben, maar deze affectie zou volgens het verhaal niet wederzijds zijn.
De vrouw begon zich zorgen te maken toen de python stopte met eten. Toen ze dit aan een dierenarts vertelde, schrok die en legde uit dat de slang zich uitrekte om de vrouw ‘op te meten’, en ‘stopte met eten om zich voor te bereiden op een geweldig feestmaal: de vrouw zelf’.
Waarom klopt dit niet?
Meten pythons hun prooi op en maken ze ruimte voor een grote maaltijd door te stoppen met eten? Nee, zeggen zowel de factcheckers van Snopes als slangenkenner Sjef van Overdijk van spinnetjes.com (voormalig hoofd dierenverzorger bij dierenpark De Oliemeulen in Tilburg).
‘Een prooi opmeten’
Dat een slang zich eerst moet uitrekken voordat hij kan toeslaan, is onwaarschijnlijk. Volgens Snopes is dat in het wild een ondenkbare methode, omdat de prooi allang verdwenen is voordat de slang klaar is met ‘meten’ en zijn aanval kan uitvoeren.
Slangen kunnen tot een bepaalde hoogte het formaat schatten van een prooi, vertelt Van Overdijk. In gevangenschap doen slangen dat echter alleen door kleine knikjes met de kop te maken. In het wild doen ze dit niet: slangen zullen direct toeslaan en hun prooi proberen te verorberen.
Stoppen met eten
De vrouw uit het verhaal was direct naar de dierenarts gegaan toen het haar opviel dat de slang ‘stopte met eten’. Volgens Sjef van Overdijk is dit normaal gedrag van slangen en zeker geen strategie om zich voor te bereiden op een grote prooi: ‘Een slang weet immers nooit vooraf wat voor prooi die gaat tegenkomen.’ Daarnaast zou een prooi nooit dagenlang in de buurt van een python blijven. Van Overdijk geeft ons enkele redenen waarom een slang wel stopt met eten:
- Ze stoppen met eten omdat ze gaan vervellen.
- Door de hormonen eten mannetjes in paringstijd niet tot nauwelijks. De vrouwtjes stoppen met eten wanneer ze drachtig zijn: dan zit hun lichaam te vol met eieren. Zowel mannen als vrouwen kunnen in deze tijd tot wel vier maanden stoppen met eten.
- Als laatste kan ook een infectie hiervoor de oorzaak zijn.
Sommige slangen – aldus van Overdijk – kunnen maar liefst een half jaar zonder voedsel. Dat een slang stopt met eten zegt dus niets over een mogelijke ‘voorbereiding’ om toe te slaan. Daarnaast zijn slangen van vijf meter of langer de enige soorten die sterk genoeg zijn om een mens te doden en te verslinden.
Slapen met een python in bed
De vrouw uit het verhaal slaapt met haar python in bed. Dit klinkt niet alleen merkwaardig, volgens Van Overdijk is het onmogelijk:
“Het slapen met een python in bed doet niemand. Pythons zijn nachtactief en zullen nooit in bed blijven liggen, deze mythe is alvast ontkracht.”
Het is begrijpelijk dat dit soort berichten veel losmaken: zonder dat je het doorhebt zou een python een plan beramen om je op te eten. Maar omdat slangen dergelijke ‘strategieën’ niet toepassen en ook de aanleiding tot haar ontdekking – slapen met een python in bed – ondenkbaar is, weten we dat het verhaal over de anonieme vrouw, de python en de dierenarts verzonnen is.