Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Op een school in Ierland dwaalt een spook rond.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op internet circuleert een video met een ‘spook’ op een Ierse middelbare school. Grote nieuwssites als het ADDe Telegraaf en Hart van Nederland berichten over de school die ‘geteisterd’ wordt door het bovennatuurlijke verschijnsel.

De school, die zich in het Ierse Cork bevindt, verspreidde een maand geleden ook al een griezelige video. De trucage in dat filmpje is ontmaskerd door de Amerikaanse factcheckers van Snopes: het diende waarschijnlijk als promotievideo voor een halloweenfeest van de school en is inmiddels meer dan 13 miljoen keer bekeken.

Door het succes van de vorige video besloot de maker waarschijnlijk om er nog een te maken. Het nieuwe filmpje doet het goed: deze wordt ook miljoenen keren bekeken. Op de video is te zien dat voorwerpen op onverklaarbare wijze vanzelf bewegen: een poster glijdt van de muur en een stoel schuift door de gang.

Waarom klopt dit niet?

De maker van de twee video’s is – zoals hierboven vermeld – al eerder ontmaskerd. De filmpjes zijn middels trucage tot stand gekomen.

In de volgende video leggen we uit hoe gemakkelijk je zelf dit soort ‘spookfilmpjes’ kan maken, waarbij het lijkt alsof voorwerpen op onverklaarbare wijze bewegen.

Trucage laat vaak zichtbare sporen achter, waardoor vervalste video’s ontmaskerd kunnen worden. Zo zijn er ook opvallende zaken aan het nieuwste filmpje van de school in Cork:

Beweging van een stoel

Aan het einde van het filmpje begint een stoel langzaam door de gang te schuiven. Als we de richting van de stoel bekijken zien we dat deze rechtstreeks naar een pijpleiding schuift. Door een draad achter een buis te spannen kan de stoel aangetrokken worden buiten het beeld van de camera. Idealiter gebruikt de maker flinterdun draad. Dat kan dan gemakkelijk worden weggewerkt met montagesoftware.

De stoel beweegt in een rechte lijn naar buizen, waarachter vermoedelijk een draad gespannen was (beeld bewerkt door Nieuwscheckers).

Vervaging

De montagemethode die de maker gebruikt zorgt ervoor dat uitgeknipte objecten vervagen. Dat is in het geval van de stoel ook te zien: de ruimte tussen de poten is wazig, en zorgt ervoor dat de naden van de vloer niet meer zichtbaar zijn. Dit wijst op trucage.

De naad tussen de tegels (rode lijn op het linkerbeeld) is niet meer zichtbaar onder de stoel (beeld bewerkt door Nieuwscheckers).

Met de juiste planning en montagevaardigheden kun je spookvideo’s dus gemakkelijk in elkaar zetten. De video’s uit Cork – en de miljoenen views – laten zien hoe krachtig trucage is.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina