Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Twee homoseksuele mannen worden betrapt tijdens vrijpartij en wordend doodgeslagen.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Het bericht werd eind juni verspreid via Facebook, met een link naar een artikel op clickbaitsite Viraltube. Die meldt dat twee homoseksuele mannen tijdens een vrijpartij werden betrapt door een groep mannen, die ze daarop in elkaar hebben geslagen. Volgens Viraltube overleven de twee mannen het geweld niet, en de politie zou nog op zoek zijn naar de schuldigen.

Het is een kort bericht bij een filmpje van het incident. Hierop is te zien hoe er naar de twee mannen wordt geschreeuwd, en dat ze worden geschopt en geslagen. De mannen proberen zichzelf te verweren, en uiteindelijk worden ze, nog steeds naakt, meegesleurd de straat op. Het artikel van Viraltube linkt door naar liveleak.com, een site die de video op 29 maart 2016 publiceerde.

Wat klopt er niet, en wat wel?

Het filmpje is echt; de beelden verschenen in maart 2016 op YouTube, en kregen wereldwijd veel aandacht. Zo berichtten in Nederland onder andere NOS en nu.nl over het nieuws. Onder andere Human Rights Watch meldde dat het inderdaad gaat om twee homoseksuele mannen, die belaagd worden door een groep mannen. Het incident vond volgens Marokkaanse media plaats in Beni Mellal. Een belangrijke nuance: de twee slachtoffers hebben het gewelddadige incident wel degelijk overleefd. Ook is de politie niet nog op zoek naar de daders: die werden vrij snel na het incident gearresteerd.

Homoseksuele handelingen zijn echter bij wet ten strengste verboden in Marokko. De slachtoffers werden dan ook aanvankelijk veroordeeld tot vier maanden cel, wegens “tegennatuurlijke handelingen”  en “seksuele afwijking”. Drie van de vijf belagers werden veroordeeld tot een straf, waarvan de hoogste zes maanden cel betrof. Deze veroordelingen zorgden voor veel verontwaardiging over de hele wereld, waarop de Marokkaanse rechtbank op 11 april 2016 besloot de twee slachtoffers vrij te laten.

Hoewel de beelden bij het bericht van Viraltube dus echt zijn, is het verhaal eromheen deels verzonnen. Daarnaast gaat het om een ouder incident, van ruim een jaar geleden.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina