Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Dagelijks een blikje fris van 330 ml drinken vergroot het risico op diabetes type 2 met 20 procent

Oordeel

Waar

Bron van de bewering

Het Algemeen Dagblad schrijft over de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni), waarmee het Diabetes Fonds aandacht vraagt voor onze suikerconsumptie. De campagne draait om bewustwording van toegevoegde suikers. Nederlanders eten volgens de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM dagelijks zo’n 56 gram toegevoegde suiker : het equivalent van 14 suikerklontjes. Deze suikers voegen fabrikanten en consumenten toe tijdens bereiding van voedingsmiddelen in de vorm van bijvoorbeeld sucrose, dextrose en glucose-fructosestroop.

Ook mensen die bewust geen suiker in koffie en thee scheppen en niet snoepen, onderschatten hun suikerconsumptie volgens het Diabetes Fonds, omdat ze zich niet realiseren dat toegevoegde suiker ook in kant-en-klaarmaaltijden en sauzen is verwerkt.

In het AD vertelt diëtist Kim Brouwers van het Diabetes Fonds over de gezondheidsrisico’s. Wie veel suiker eet krijgt eerder overgewicht en een verhoogd risico op suikerziekte: diabetes type 2, de meest voorkomende vorm van suikerziekte. “Alleen al een blikje fris van 330 ml per dag drinken, vergroot het risico op diabetes type 2 met 20 procent, dus ook daarom is frisdrank vermijden een goed idee.”

Waarom is dit waar?

In frisdrank zit veel suiker. Per 100 ml varieert het suikergehalte van 6,2 gram (ijsthee), 9 gram (sinas, 7Up) tot 10,4 gram (cola). Dat betekent dat een blikje fris van 330 ml maximaal 34 gram suiker bevat, ofwel 8,5 klont.

Dat suikerconsumptie een rol speelt in overgewicht en toename van diabetes is inmiddels uit en te na in kaart gebracht. Zo zijn er tientallen cohortstudies gedaan die grote groepen mensen hebben gevolgd om te kijken naar de invloed van onder meer suikerconsumptie op de kans op bepaalde ziekten.

17 studies

Deze review schat op basis van zulk onderzoek dat de kans op diabetes met 20 procent toeneemt bij dagelijkse consumptie van 330 milliliter frisdrank. Dat percentage komt overeen met de bewering van het Diabetes Fonds.

Een andere review vat de resultaten van 17 cohortstudies samen. Conclusie: een portie frisdrank per dag verhoogt het risico op diabetes met 18 procent. Een portie schommelde in deze studies rond de 250 milliliter. Dat is een kleinere hoeveelheid dan een blikje van 330 milliliter; het is dus logisch dat het risico hier lager wordt geschat.

Relatief risico

Onderzoekers schatten op basis van de laatste review dat in de Verenigde Staten tussen 2010 en 2020 4 à 13 procent van nieuwe diabetesgevallen gelinkt kan worden aan de consumptie van gesuikerde dranken. Dat gaat om honderdduizenden patiënten.

Toch kun je op basis van alle onderzoek niet zeggen dat frisdrank direct suikerziekte veroorzaakt. Onderzoekers spreken niet voor niets over een correlatie. Deze studies brengen een relatief risico in beeld: mensen die dagelijks (veel) frisdrank drinken lopen een groter risico op diabetes in vergelijking met mensen die zelden een glas inschenken.

Deze recente review vat veel kennis samen over de link tussen suikerconsumptie en allerlei ziekten. De negatieve invloed van suiker is vooral indirect, via toename van overgewicht, ontregeling van de bloedsuikerhuishouding en belasting van de lever die suiker verwerkt.

Conclusie

Onderzoek laat keer op keer zien dat een langdurig dieet met veel toegevoegde suiker de kans op overgewicht en diabetes verhoogt. Aangezien frisdrank veel suiker bevat, telt dat ook mee. Wie jarenlang dagelijks een blikje fris drinkt verhoogt het risico op diabetes met ongeveer 20 procent.

arno van t hoog

Arno van 't Hoog

Factchecker Nieuwscheckers

Arno van ’t Hoog is wetenschapsjournalist en werkt als factchecker voor Nieuwscheckers. Als wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in …
Profiel-pagina