Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Politie dreigt met het trekken van vuurwapen en deelt een klap uit, omdat een automobilist afstapt op klimaatdemonstranten die de A12 blokkeren.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Voor de vierde dag op rij bezetten actievoerders van Extinction Rebellion op dinsdag 12 september de A12 in Den Haag. Met de blokkade willen de demonstranten afdwingen dat de regering stopt met het subsidiëren van fossiele brandstoffen.

In een video die Dennis Schouten dinsdag op X postte, is te zien dat een man een klap met de wapenstok en een duw krijgt van een politieagent. De video begint meteen met de klap met de wapenstok, waardoor de aanleiding niet te zien is.

Volgens Schouten gaat het om een automobilist die klaar is met de blokkade en op de demonstranten afstapt. Behalve de klap die de man krijgt, dreigt de politie volgens Schouten met het trekken van een vuurwapen.

Dennis Schouten is samen met Jan Roos presentator van de YouTube-serie RoddelPraat. Daarvoor werkte hij als verslaggever voor PowNed en Veronica Inside. Zijn post op X werd meer dan 460 duizend keer bekeken en krijgt meer dan 2800 likes.

Bron: twitter.com

Waarom dit onwaar is

In de video die Dennis Schouten postte op X, is niet alles te zien van wat er gebeurde. Een video van Omroep West toont wat er vooraf ging. De man duwt een wegversperring weg en geeft een klap aan een verslaggever die staat te filmen. Vervolgens trapt de man tegen een verkeerskegel en loopt naar de actievoerders, waarop een politieagent hem tegenhoudt. Als de man de agent vastpakt, komt een collega toegesneld die hem wegduwt en een klap geeft met de wapenstok.

Bron: twitter.com

Te horen is dat de eerste agent tegen hem roept: “Pas op, ik trek ‘m!” Dreigt hij daarmee met het trekken van een vuurwapen, zoals Dennis Schouten stelt? Op de video is te zien dat de agent met zijn hand iets vastpakt aan de voorkant van zijn koppel. Daar zit niet zijn vuurwapen, dat zit aan de rechterkant. Hij pakt dus niet zijn vuurwapen vast.

Hoewel het niet goed te zien is, doordat de agent op zijn rug wordt gefilmd, lijkt hij zijn hand lager te houden dan zijn koppel. Eerder in de video is te zien dat de agent een geel voorwerp draagt op zijn bovenbeen. Dit is geen vuurwapen, maar een taser of stroomstootwapen.

Politie taser
Screenshots uit de video van Omroep West. Links is te zien dat de politieagent een taser draagt. Rechts is te zien dat de agent lijkt te reiken naar de taser onder zijn koppel.

Ook in de video die Dennis Schouten postte, is te zien dat de agent niet met zijn hand naar zijn vuurwapen gaat, maar met zijn rechterhand naar zijn linkerbovenbeen reikt, waar de taser zich bevindt.

Politie vuurwapen
Screenshot uit de video die Dennis Schouten postte. Het beeld laat zien dat de agent met zijn rechterhand naar linksvoor reikt en niet naar zijn vuurwapen.

De man is door de politie gearresteerd en Omroep West heeft laten weten aangifte te doen.

Conclusie

Dat de politie een klap uitdeelde, was niet omdat een man afstapte op demonstranten die de A12 blokkeerden, maar omdat de man zich agressief gedroeg en een klap gaf aan een filmende verslaggever. Gezien de beelden is het waarschijnlijk dat de politieagent dreigde met het trekken van een taser en niet een vuurwapen.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina