Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De Britse premier Boris Johnson wordt op de NAVO-top op 24 maart 2022 genegeerd door andere regeringsleiders.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op donderdag 24 maart 2022 kwamen de regeringsleiders van NAVO-landen in Brussel bijeen om te praten over de oorlog in Oekraïne. Na een fotomoment gaat een videofragement rond op Twitter waarin het lijkt alsof de Britse premier Boris Johnson genegeerd wordt door zijn collega’s. Terwijl anderen elkaar de hand schudden en met elkaar staan te praten, staat Johnson er schijnbaar verloren bij. Volgens sommige twitteraars heeft dat te maken met de brexit. Ook meerdere journalisten tweeten en retweeten de video. Raymond van Toor postte daarvan een overzicht op Twitter.

Bron: twitter.com
https://twitter.com/S_VanTeutem/status/1506949299736915970
Bron: twitter.com

Waarom dit onwaar is

De video waarin het lijkt alsof Johnson genegeerd werd, is een selectief fragment, dat een onjuist beeld van de situatie geeft. Het Amerikaanse zakenmedium Forbes postte een langere video van het betreffende moment en daarin is te zien dat ook Johnson zijn collega’s begroet, hun handen schudt en met hen een praatje aanknoopt.

Bron: twitter.com

Conclusie

De Britse premier Johnson werd tijdens de NAVO-top niet genegeerd door andere regeringsleiders. Een videofragment gaf een valse voorstelling van zaken.

alexanderpleijter

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina