Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een video gedateerd 12 november 2022 toont een grote demonstratie in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia tegen de recente verkiezingsuitslag

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

@Janebon34813396 tweette op 13 november een filmpje met een datumstempel rechtsonder van 12 november 2022. Het lijkt alsof die dag in Brazilië een grote demonstratie heeft plaatsgevonden. Dat past ogenschijnlijk bij berichten van twee weken geleden, toen protesten uitbraken na de verkiezingsuitslag in Brazilië. Aanhangers van zittend president Bolsonaro gingen toen de straat op.

Joost Niemöller gaf het filmpje met een retweet richting 72.000 volgers extra bereik: “Onvoorstelbaar. Het protest in Brazilië. Dag in dag uit”, schreef hij erbij, benadrukkend dat het om een recente opname zou gaan.

Clip 2

Waarom is dit onwaar?

De video is niet van recente datum, illustreert onder meer deze oude tweet. Die post van meer dan een jaar geleden verwijst naar een Bolsonaro-manifestatie in Brasilia, waarvan diverse media foto’s en video-opnamen hebben gemaakt.

Op die beelden zijn dezelfde vrachtwagens, busjes en het rijdende podium te zien, waarop Bolsonaro de menigte toesprak. Op een serie foto’s genomen in de menigte is ook de vrachtwagen met spandoeken herkenbaar, die aan het begin van de video op de voorgrond staat. Zij aan zij vergelijking van de virale video met enkele luchtfoto’s benadrukt andermaal dat de video-opname dateert van 7 september 2021.

Er zijn tot voor kort in Brasilia kleinschaliger demonstraties geweest van Bolsonaro-aanhangers. Ruim honderd trucks blokkeerden langdurig de wegen; recent werd daar door een rechterlijke uitspraak een einde aan gemaakt.

 

Manifestatie Brasilia 7 september 2021 v2
Video-analyse: Onderaan een still uit het begin van de virale video, linksboven een foto gepubliceerd op 7-9-21 op revistaoeste.com, daarnaast een foto van dezelfde datum afkomstig van revistacariri.com.br. (Symbolen benadrukken overeenkomsten; links naar beeld in de lopende tekst)

Conclusie

Een virale tweet toont geen recente massale demonstratie in Brazilië maar een opname van meer dan een jaar oud.

arno van t hoog

Arno van 't Hoog

Factchecker Nieuwscheckers

Arno van ’t Hoog is wetenschapsjournalist en werkt als factchecker voor Nieuwscheckers. Als wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in …
Profiel-pagina