Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Oesters, gele pepers, zalm, chiazaad, eieren, zoete aardappelen, zonnebloempitjes, amandelen en avocado eten laat je haar sneller groeien.
Oordeel
Waar
Bron van de bewering
De bewering over eetbare haargroeimiddelen wordt gedaan op Cosmopolitan.nl. Talloze andere sites doen dezelfde of vergelijkbare beweringen. De voedingsstoffen in deze middelen, zoals vitamine C, zink en omega-3, zouden de haargroei stimuleren. Uitleg over de werking en een bronvermelding ontbreken echter.
Langere lokken door simpelweg een lijstje aan bepaalde voedingsmiddelen op te nemen in je dieet klinkt natuurlijk als een droom voor vele vrouwen. Om het artikel te checken, zijn we per voedingsmiddel nagegaan of de beweringen die worden gedaan, kloppen. We wilden weten of deze middelen daadwerkelijk zorgen voor een snellere haargroei – en bijvoorbeeld niet alleen voor sterker haar.
Waarom klopt dit?
In meerdere wetenschappelijke publicaties zijn de effecten van voedingsstoffen op het haar onderzocht. Uit een publicatie van The Trichological Society blijkt dat er inderdaad bepaalde producten zijn die je het beste kan eten voor stimulatie van de haargroei. The Trichological Society is een onafhankelijke, professionele organisatie met een internationale reputatie waarvan de leden zijn gespecialiseerd in haar en haaronderzoek.
De wetenschappers stellen dat het hebben van gezond haar een voorwaarde is voor snellere haargroei. Om je haar gezond te houden, is het belangrijk om gevarieerd te eten om zo zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen te krijgen.
Voedingsdeskundige Suzan Tuinier kan dit bevestigen: “Gemiddeld groeien er tussen de 100.000 en 150.000 haren op je hoofd. Deze haren groeien ongeveer 0,3 millimeter per dag, wat neerkomt op ongeveer 1 centimeter per maand. Haren hebben, net als elke andere cel in je lichaam, dagelijks voedingsstoffen nodig. Wanneer je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, is je haar eerder in staat om harder te groeien.”
De voedingsstoffen die door The Trichological Society worden genoemd, zijn onder andere vitamine A (beta-caroteen), B, C en E, foliumzuur, biotine, calcium en vette zuren (PUFA’s). Ook hebben de onderzoekers een top tien samengesteld met producten die rijk zijn aan bovenstaande voedingsstoffen en dus erg gezond zijn voor je haar. Deze producten komen grotendeels overeen met de voedingsmiddelen die in het artikel van Cosmopolitan worden genoemd. Zo worden zalm, oesters, eieren en amandelen genoemd als voedsel waar haar gezonder van wordt.
Verder noemt Cosmopolitan nog gele pepers, zoete aardappelen en avocado. Met gele pepers worden hoogstwaarschijnlijk gele paprika’s bedoeld, want die zitten volgens voedingsdeskundige Jayson Calton (PhD) vol met vitamine C, dat het haar versterkt. Ook raadt Calton zoete aardappels aan door het hoge gehalte beta-caroteen (vitamine A) en noemt hij avocado’s door de omega-3 vetzuren.
In andere wetenschappelijke artikelen vinden we deze conclusies terug. In een onderzoek van dr. Leanne Goldberg en dr. Yolanda Lenzy van de Boston University of Medicine blijkt dat vitaminen en mineralen essentieel zijn voor de opbouw van de haarcellen. Deze voedingsstoffen behoren tot een gezond dieet waarbij het innemen van supplementen niet nodig is. De voedingsmiddelen, genoemd in het artikel van Cosmopolitan, bevatten een grotere hoeveelheid van deze vitaminen en mineralen.
Conclusie
Het eten van oesters, gele pepers, zalm, chiazaad, eieren, zoete aardappelen, zonnebloempitjes, amandelen en avocado helpt dus bij het krijgen van gezond haar, wat op zijn beurt weer de sleutel is tot een snellere haargroei. De grootte van het effect is echter onbekend: we weten niet hoeveel millimeter het haar sneller zal groeien door het consumeren van bovengenoemde voeding.
Bronnen
Goldberg, L.J. & Lenzy, Y. (2010). Nutrition and Hair. Clinics in Dermatology, vol. 28(4): 412-419. The Trichological Society. (z.d.). Nutrition and Hair Health. Geraadpleegd op 10 oktober 2017, via http://www.hairscientists.org/hair-and-scalp-conditions/nutrition-and-hair-health.