Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Voorgesneden fruit in de supermarkt is ongezond en vaak al drie weken oud.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Verschillende nepnieuws- en clickbaitsites, zoals viralfood.nl, naturotheek.com en leeftips.nl, meldden in september en november van vorig jaar dat voorgesneden bakjes fruit niet zo gezond zijn ‘als we allemaal denken’. Het fruit zou in een badje met NatureSeal hebben gelegen, een oplossing van onder andere citroenzuur. NatureSeal zorgt ervoor dat ‘de levensduur van het fruit of stukje groentje wordt verlengd’, en dat het fruit er verser uit blijft zien. “Het bakje fruit lijkt op het eerste gezicht dus erg vers, maar in werkelijkheid is het fruit al drie weken oud”, wist dagelijkseweetjes.nl op 10 mei 2017 te melden. “Niet zo fijn en lekker dus”, aldus lekkeregrechten.nl. Ook Linda Nieuws nam het het nieuws over.

Waarom klopt dit niet?

De Vlaamse krant De Morgen weet te melden dat er inderdaad vaak NatureSeal wordt toegevoegd aan voorgesneden fruit. NatureSeal is een combinatie van verschillende fruitzuren en vitamines, waardoor de houdbaarheid tot 14 dagen (dus niet drie weken) verlengd kan worden. NatureSeal is totaal onschadelijk, en tast de gezondheid van fruit niet aan. Maar zijn de voorgesneden fruitsalades die in de supermarkt liggen dan daadwerkelijk soms al twee weken oud?

Een telefoontje aan de klantenservice van Albert Heijn leert ons dat het allemaal wel mee lijkt te vallen. Volgens de medewerker van de klantenservice die wij spreken liggen de bakjes fruit maximaal drie dagen in de supermarkt, en is het fruit maximaal anderhalve dag voordat het in de winkel ligt gesneden en voorverpakt. Het fruit is dus altijd maximaal vijf dagen oud. “Maar vaak haal je dat niet eens, de doorstroom is in de meeste winkels zó groot dat die bakjes vaak niet langer dan een dag in de winkel liggen”, aldus de telefoniste. Ook weet de medewerkster ons te vertellen dat er naar haar weten louter wat citroenzuur wordt toegevoegd aan de stukjes appel, zodat ze niet bruin verkleuren. Volgens Martijn Katan, Emeritus Hoogleraar Voedingsleer aan de VU, wordt er inderdaad vaak niks aan het fruit toegevoegd om het langer houdbaar te houden, liet hij in augustus 2016 weten aan Glamour.

Geheel naturel

We besloten ook contact te zoeken met Fruity Pack, een Europese producent van gesneden fruit en leverancier van onder andere Plus Supermarkten, Coop en Spar. Woordvoerder William de Vries laat weten dat Fruity Pack vijftien verschillende soorten vruchten snijdt, die na het snijden niet worden behandeld en dus geen onnodige additieven bevatten. Alleen de stukjes appel in de fruitsalade worden behandeld met E300 (citroenzuur), tegen het bruin verkleuren. E300, beter bekend als vitamine C, is een 100% natuurlijk E-nummer dat van nature voorkomt in vrijwel alle groenten en fruit. Voor de behandeling van andere fruitsoorten wordt E300 gewonnen uit citroenen. Het fruit dat gesneden wordt bij Fruity Pack bevat dus verder geen additieven en is geheel naturel.

Ook laat De Vries weten dat Fruity Pack dagelijks vers snijdt en dat er tussen het snijden en verpakken maximaal zes uur zit. Ze snijden per winkel op orderniveau, wat betekent dat het fruit de volgende ochtend in de winkels ligt. Alleen de producten die op maandag aan de winkels geleverd worden zijn op zaterdag gesneden, omdat op zondag de productie stil ligt.

Dat bakjes voorgesneden fruit vaak wel drie weken in de supermarkt liggen, lijkt dus zeer onwaarschijnlijk. Dat er NatureSeal aan de stukjes fruit wordt toegevoegd, lijkt dus ook niet altijd het geval te zijn. En zelfs als dat wel gebeurt, is dat alsnog geen reden tot zorgen.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina