De Partij DENK, die eerder in het nieuws kwam door het inzetten van trollen op Twitter, heeft ook een opvallend aantal nepvolgers. Het AD berichtte dit weekend over tweets van Tunahan Kuzu die duizenden malen werden geretweet en geliked door twitter-robots. Nieuwscheckers ontdekte dat ook DENK-voorman Farid Azarkan ettelijke nepvolgers heeft op Twitter.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

“Tweets Kuzu massaal gedeeld door nepaccounts”, kopte het AD op 12 maart. De krant baseert zich op gegevens van AD-journalist en data-onderzoeker Thomas Boeschoten, die zijn bedenkingen bij het hoge aantal retweets kenbaar maakte via Twitter en deze met cijfers onderbouwde.

Ongefundeerd

De plotselinge toename van het aantal retweets en likes van de tweets van Kuzu is opmerkelijk. Waar hij in de periode voor 10 maart op gemiddeld zestig tot tachtig retweets en likes per bericht kon rekenen, werden zijn tweets over de onrust in Rotterdam plotseling duizenden malen geliked en geretweet.

Behoorlijk toevallig

Tunahan Kuzu kreeg er in de afgelopen vijf maanden gemiddeld 237,6 nieuwe volgers per maand bij op Twitter. In maart zijn dit er – tot nu toe – al bijna 18 duizend. Opmerkelijk? Zeker. Verdacht? Ja. Maar het is mogelijk dat Kuzu niets te maken heeft met het grote aantal nepaccounts dat zijn Twitteraccount volgt. Het kan namelijk ook zo zijn dat iemand anders nepaccounts voor hem heeft gekocht: Kuzu heeft zijn account niet afgeschermd, en dus hoeft hij potentiële volgers geen toestemming te geven om hem te volgen.

Kuzu reageerde op 13 maart via Twitter op de bevindingen van Boeschoten en andere media:

”De verdubbeling in een paar dagen van volgers en retweets door fakeaccounts zijn niet ‘gekocht’ door mij. Ik heb er zelfs last van.[[https://twitter.com/tunahankuzu/status/841310239697846273]]

Als dat inderdaad het geval is, mag het behoorlijk toevallig worden genoemd dat partijgenoot Azarkan er in dezelfde periode ook een groot aantal nieuwe volgers bij kreeg. En dat terwijl Azarkans account afgeschermd is en dus niet gevolgd kan worden zonder toestemming van Azarkan zelf.

Opvallende toename

Normaal gesproken is Azarkans account dus afgeschermd, maar op bepaalde momenten is het ‘opengezet’. Een volgverzoek voor een afgeschermd account moet handmatig worden goedgekeurd, dus dit zou betekenen dat DENKs tweede man op 10 maart jongstleden 2797 keer op ‘accepteren’ heeft geklikt. Of – een waarschijnlijker optie – zijn account tijdelijk toegankelijk heeft gemaakt om nepvolgers binnen te halen. Denk stond afgelopen weekend stevig in de belangstelling door het ‘bezoek’ van de Turkse minister van familiezaken, maar dat dit beide heren zo’n enorme stijging in het aantal Twittervolgers opleverde, is onwaarschijnlijk. Bovendien stroomden de volgers van Azarkan toe op de dag voor de rellen in Roterrdam.

Overigens zijn niet alleen bij de heren van Denk zulke spectaculaire stijgingen in het aantal volgers te zien. De mensen achter Twopcharts.com, de website die bijhoudt hoeveel volgers een account heeft en hoeveel tweet en retweets er geplaatst worden, noemden naast Azarkan en Kuzu nog een Nederlandse politicus met verdachte aantallen nieuwe volgers. Ook Geert Wilders is in opspraak geweest vanwege grote aantallen plotselinge volgers. Dit is echter al lang geleden en breed bekend, vandaar dat hij in deze analyse niet is meegenomen. Het account van PVV-kamerlid Gidi Markuszower vertoont een minstens zo opvallende toename. Van een handvol nieuwe volgers per dag naar ineens meer dan tweeduizend extra in een etmaal. En dat terwijl Marukuszower ruim 2100 volgers heeft.

Dat een groot aantal van de volgers van Markuszower nep is, valt goed te zien in dit gifje. De bovenste volgers in de lijst zien er allemaal vrij geloofwaardig uit, maar even verderop lijkt het vooral om nepvolgers te gaan; accounts met ‘eitjes’ als profielfoto en het ontbreken van details of een biografie.

Conclusie

Is Kuzu inderdaad het slachtoffer geworden van een mysterieuze Twitteraar die nepvolgers aan zijn account heeft gekoppeld? Nieuwscheckers sluit het niet uit, maar het blijft een opmerkelijk gegeven dat ook Azarkan er recentelijk vele volgers bij heeft gekregen. Terwijl zijn account normaal gesproken afgeschermd is. Bovendien is dit niet de eerste keer geweest dat er een opvallende toename in het aantal volgers van Kuzu is te zien. DENK en sociale media, het blijft een ingewikkeld huwelijk.

Kuzu, Azarkan en Markuszower hebben niet gereageerd op vragen van Nieuwscheckers.

Placeholder-female-2x

Anouk de Bruijn

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2016-2017)

Profiel-pagina
Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina
Placeholder-female-2x

Oscar Enklaar

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2016-2017)

Profiel-pagina
Placeholder-female-2x

Sjoerd Ponstein

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2016-2017)

Profiel-pagina