Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een vrouw uit Indiana is in één bevalling bevallen van elf (of dertien) kerngezonde baby’s.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Verschillende clickbaitsites, waarbij het aantal geboren baby’s schommelt per site. Volgens onder andere briljant.cokukadoo.nl en forestfeed.nl heeft de vrouw in kwestie elf baby’s in één keer gebaard. Op kijkhet.nl en waarmaarraar.nl zijn het er dertien. Opvallend is dat het verhaal om de zoveel maanden weer opduikt; zo is het bericht van briljant.co van juni 2016, maar is het dit jaar ook in januari en begin mei gesignaleerd. Het zou gaan om Mariya Fernandes en haar man, die “moeite hadden om zwanger te raken” en daarom besloten over te gaan op ivf. “Echter ze kregen meer dan ze hadden gehoopt, en kregen 13 baby’s tegelijk”, meldt fantastisch.co.

Het verhaal doet al een aantal jaren de ronde op internationale clickbaitsites. Zo maakte tumfweko.com in 2012 al melding van deze onwaarschijnlijke gebeurtenis.

Waarom klopt dit niet?

Het bewijs, dat door alle websites wordt aangedragen, is onderstaande foto, waarop het verpleegkundig team van het ziekenhuis met de elf (“U ziet er elf, de andere 2 konden er niet bij”, aldus trendingnieuws.com) baby’s zou staan:

11-children-400×358

De foto is eerder gebruikt voor het internationale bericht, waarin het gaat om een vrouw uit India die zou zijn bevallen van elf baby’s. Snopes en Wafflesatnoon melden echter dat de foto afkomstig is uit The Times of India. Op de foto is een artsenteam te zien van een ziekenhuis in Surat, India, dat viert dat daar op 11 november 2011 (11-11-11) elf ivf-baby’s zijn geboren. Let wel: van elf verschillende moeders.

Het grootste aantal baby’s dat ooit in één keer bij dezelfde moeder is geboren, staat tot nu toe op negen. Dat is twee keer voorgekomen, en in beide gevallen zijn alle baby’s kort na de geboorte overleden.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina