Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een vrouw stak haar man in brand nadat ze hem betrapte op het misbruiken van hun 7-jarige dochter.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Verschillende clickbaitsites berichtten over een vrouw die haar man in brand stak. Ze zou haar man hebben betrapt op het misbruiken van hun 7-jarige dochter.

Dit is niet de eerste keer dat zo’n verhaal circuleert. Zo spookte eerder dit bericht rond waarin een ‘Afrikaanse pedofiel’ zijn ‘les geleerd had’. Dat lezen mensen graag.

Bij de berichten worden echter verschillende foto’s gebruikt van mannen die in brand staan. Deze foto’s wekken de indruk dat ze van de man in kwestie zijn.

Wat klopt er niet en wat wel?

Het verhaal is niet verzonnen: de gebeurtenis zou zich hebben voorgedaan in Renton, Washington, in juli 2014. Een reportage daarover is hieronder terug te kijken:

Het verhaal is waargebeurd. Maar de foto’s bij de berichten zijn van een geheel andere oorsprong.

Screenshot: viraltje.nl

De meestgebruikte foto bij het verhaal op Nederlandstalige clickbaitsites is van de bovenstaande man. Door middel van Reverse Google Image Search kwamen wij er al snel achter waar deze oorspronkelijk vandaan komt: in 2014 stak de Mexicaan Agustin Gomez zichzelf in brand om te protesteren tegen de gevangenisstraf van zijn oom.

De beelden zijn schokkend, maar zijn hier te bekijken.

De tweede foto die vaak bij de artikelen betrokken wordt, is van de man hieronder:

Screenshot: yoo.rs

Deze foto blijkt van de Roemeense Iulian Grosu te zijn: hij stak zichzelf in brand in Boekarest op 11 juli 2005. Grosu deed dit uit een wanhopige poging om aandacht te vragen voor de voogdij van zijn zoon die hij kwijt was.

De foto’s zijn spectaculair, maar ze zijn puur bedoeld ter illustratie. Dit melden de sites niet, en hiermee wekken ze de indruk dat de foto’s bij het verhaal horen.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina