Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Australische vrouw van 300 kilo baart baby van 20 kilo

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Begin mei van dit jaar verscheen het opvallende bericht op verschillende clickbaitsites, waaronder yas-online.nl, prankster.nl, trendinggalleries.com en forestfeed.com. De berichten melden dat de artsen en medewerkers van het ziekenhuis dachten dat de vrouw zwanger was van een drie-, of vierling en ‘niet voorbereid waren voor een dergelijk voorval als deze’, maar dat ze de baby uiteindelijk met behulp van een ‘chirurgische incisie in haar buik’ veilig ter wereld hebben kunnen brengen.

Het verhaal duikt eens in de zoveel tijd op internet op, zo verscheen het begin december 2016 op websites als  lekkerwonen.org en viralsonline.com en in juni 2015 op onder andere nieuws.nl. Ook op internationale clickbaitsites doet het verhaal het al een poos goed: amazingwhatsappvideos.com, amazingart9.com en starfunmagazine.com en vele andere websites hebben het verhaal sinds januari 2015 klakkeloos overgenomen.

Waarom klopt dit niet?

Het verhaal is al door verschillende factchecksites bestempeld als hoax. Zo meldden Snopes en de Hoax Wijzer dat het bericht afkomstig is van de satirische website World News Daily Report, die het in januari 2015 publiceerde. Het bericht is vervolgens een eigen leven gaan leiden op het wereldwijde web, en door veel websites als waargebeurd verhaal overgenomen. Geen enkel Australisch medium heeft dit nieuws gemeld, de bron van het verhaal zou de Western Australian Herald zijn – een krant die volgens de Washington Post niet meer bestaat sinds de negentiende eeuw.

Het bericht wordt vrijwel altijd vergezeld door twee foto’s: de foto van de baby bovenaan dit bericht, en de foto van de vermeende moeder. De onderstaande foto, van de moeder, is afkomstig uit het TLC-programma My 600-lb Life en laat een 23-jarige vrouw uit Mississippi zien die 290 kilo weegt.

pregnant-woman-600-400×350
De moeder van 300 kilo

Op de andere foto staat de Russische baby Nadia, die in 2007 werd geboren met het al bovengemiddelde gewicht van 7,73 kilo.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina