Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Vrouwen die hun neus snuiten, hebben meer kans op een orgasme.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Begin deze week publiceerden onder meer De TelegraafPownedWelingelichte Kringen en Santé over het onderzoek van de Technische Universiteit Dresden. Zij baseren hun berichten op het artikel van de Britse krant The Sun, waarin psycho- en sekstherapeut Philip Hodson commentaar geeft op de uitkomsten. Hij zegt het volgende:

“The findings suggest having a head cold and blocked nose may make arousal more difficult. Clearing the nose may be a useful strategy.”

Powned concludeert daaruit:

“Psychotherapeut Philip Hodson heeft de oplossing voor vrouwelijk schoon. Meer kans op een orgasme? Snuit gewoon die neus van tevoren, altijd en overal. Dan kun je lekker snuffelen aan je partner (alsof we honden zijn, Hodson laat mensen in zijn eigen praktijk aan elkaar ruiken) en is de kans groter dat je klaarkomt.”

De Telegraaf, Welingelichte Kringen en Santé gebruiken de quote van Hodson als kop, en stellen dat vrouwen een grotere kans hebben op een orgasme als ze hun neus snuiten.

Waarom klopt dit niet?

Drie onderzoekers van de Technische Universiteit Dresden hebben de mogelijke relatie tussen het reukvermogen en seksuele ervaringen onderzocht van zowel vrouwen als mannen.  Het onderzoek is gepubliceerd in het juli-nummer van het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Sexual Behavior.

Bij zeventig gezonde proefpersonen werd eerst het reukvermogen getest aan de hand van sniffin sticks. Dit zijn geurpennen met alledaagse geuren waarmee je globaal kan vaststellen in hoeverre iemand een goed functionerend reukvermogen heeft. Aan de hand van kaarten met verschillende antwoorden, moet de kandidaat aangeven wat hij of zij denkt te ruiken. waarna zij vervolgens een uitgebreide vragenlijst invulden over hun verlangens, prestaties en ervaringen op seksueel gebied.

Uit de resultaten blijkt dat er een positief verband is gevonden tussen het reukvermogen en het aantal orgasmes bij vrouwen tijdens de geslachtsgemeenschap.

Reactie hoofdonderzoeker

Ondanks het feit dat Philip Hodson niets met het onderzoek van doen heeft, gebruiken diverse media zijn commentaar om het onderzoek van een sappig sausje te voorzien. De psycho- en sekstherapeut beweert namelijk dat vrouwen met een verkoudheid de kans op een orgasme kunnen vergroten door hun neus te snuiten voordat ze seks hebben. Het onderzoek gaat daar echter niet op in. Noch verkoudheid, noch het snuiten van de neus en het verbeteren van het reukvermogen worden daar besproken.

Wij zochten daarom contact met hoofdonderzoeker Johanna Bendas en vroegen  haar reactie op de claim van Hodson en de koppen van de Nederlandse artikelen. Bendas reageerde als volgt:

“Wij hebben inderdaad een relatie gevonden tussen het reukvermogen en de frequentie van vrouwelijke orgasmes. Het is echter niet mogelijk om daar specifieke causale relaties uit af te leiden. Uit de resultaten valt niet te concluderen dat a) een goed reukvermogen bij vrouwen de kans op een orgasme vergroot, b) meer orgasmes het reukvermogen verbetert en c) een onderliggend mechanisme beiden stimuleert. Het is echter geen verrassing dat deze conclusie door meneer Hodson wordt getrokken.”

Uit het antwoord van Bendas valt te concluderen dat koppen die ‘meer kans op’, ‘vergroot de kans’ en ‘vaker orgasmes’ bevatten, niet kloppen. Dat kan op basis van de onderzoeksresultaten namelijk niet worden gezegd.

Beter ruiken door snuiten?

Hudson claimt met zijn uitspraak bovendien dat het snuiten van de neus het reukvermogen verbetert. Volgens Jurriën Embrechts, KNO-arts in het Leids Universitair Medisch Centrum, kan dat niet zo worden gezegd:

“Reuk is een ingewikkeld proces dat meerdere componenten omvat. Je zou kunnen stellen dat het snuiten de neus schoon blaast en de ingeademde lucht er weer bij kan komen, mits de slijmvliezen niet te gezwollen zijn. Dat is bij verkoudheid vaak wel het geval. Maar met snuiten verhelp je niet de ontsteking die zorgt voor een verminderde functie van de reukzenuwen. Ik denk dus dat snuiten de reuk bij een verkoudheid niet of nauwelijks verbetert.”

Dick Kooper, KNO-arts aan het Reinier de Graaf Ziekenhuis, deelt die mening:

“Bij een verkoudheid hoeft het helemaal niet zo te zijn dat je beter ruikt als je je neus gaat snuiten. Het wordt té makkelijk gezegd in de artikelen. Bovendien zijn er zoveel oorzaken van reukverlies, verkoudheid is daar slechts één van. Je kan dan snuiten wat je wilt, maar dat zal niet heel veel opleveren.”

Conclusie

Op basis van het besproken onderzoek en de reactie van hoofdonderzoeker Johanna Bendas, kunnen we stellig zeggen dat het onwaar is dat vrouwen een grotere kans hebben op een orgasme als ze hun neus snuiten.

De resultaten van het daadwerkelijke onderzoek worden in de mediaberichten naar de achtergrond gedrongen door de uitspraak van Philip Hodson, die continu wordt benadrukt en ook in de koppen opduikt van de berichten.

Ook zijn bewering dat het snuiten van de neus het reukvermogen bevordert, is niet juist. De ontsteking – die niet met snuiten kan worden verholpen – belemmert namelijk het reukvermogen.

Bronnen

fiorellaopromolla

Fiorella Opromolla

Redacteur van Nieuwscheckers 2018-2019.
Profiel-pagina