Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Vrouwen zijn gelukkiger met een lelijke man

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het bericht is door verschillende media de wereld in geholpen. Ondanks het feit dat het persbericht van Florida State University waar naar wordt gerefereerd al in juli 2017 verscheen, besteedde Esquire er vorige maand nog aandacht aan. Eerder dit jaar deed ook Gatsby dat, en vorig jaar claimden CosmopolitanFem FemFammeBallinnnGewoon voor hemVoorspoedig leven en Axed al dat vrouwen gelukkiger zijn met een lelijke man aan hun zijde.

Het wetenschappelijke onderzoek waar de media het over hebben, is dus al ruim een jaar uit. Toch schrijft de Esquire-redacteur het volgende:

“Uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een vrouw juist gelukkiger is met een partner die minder knap is dan zijzelf.”

De reden voor die claim zou zijn dat vrouwen met een knappe partner zich sneller zorgen maken om hun uiterlijk, en dus eerder de neiging hebben op dieet te gaan. Daarentegen houden vrouwen met een ‘lelijke’ man zich daar minder mee bezig, en zijn zij dus gelukkiger.

Waarom klopt dit niet?

De websites verwijzen naar een persbericht van de Florida State University waarin het volgende wordt gepresenteerd:

“New research from Florida State University finds another factor — attractiveness of a romantic partner — can be a driving force behind the desire to diet and seek a slim body, though that motivation contrasts sharply between men and women.”

De onderzoeksters Tania Reynolds en Andrea Meltzer concludeerden dat vrouwen die als ‘minder aantrekkelijk’ werden beschouwd en wel een aantrekkelijke man hebben, gemotiveerder zijn om op dieet te gaan. Onder hen zou bovendien een groter risico zijn op de ontwikkeling van eetstoornissen en andere gezondheidsproblemen. Vrouwen die als aantrekkelijker dan hun man werden beschouwd, bleken die extra motivatie voor diëten niet te hebben.

Geluk niet onderzocht

Wie de tijd neemt om het persbericht goed te lezen en het onderzoek waar het allemaal om draait, ziet al snel dat de mate waarin vrouwen of mannen gelukkig zijn niet is onderzocht. De onderzoekers hebben slechts gekeken naar de relatie tussen de aantrekkelijkheid van de partner en het dieetgedrag. Geluk is dus geen variabele binnen dit onderzoek. De media zijn er vanuit gegaan dat vrouwen gelukkiger zijn als ze niet het gevoel hebben op dieet te hoeven, maar die conclusie is ongegrond.

Conclusie

Diverse sites stellen dat vrouwen gelukkiger zijn met een lelijke man. Het onderzoek waar naar wordt gerefereerd, wijst dat echter helemaal niet uit. Er is slechts gekeken naar de relatie tussen aantrekkelijkheid en dieetgedrag. Geluk is dan ook niet onderzocht. Wij beschouwen de claim dan ook als onwaar.

Bronnen

fiorellaopromolla

Fiorella Opromolla

Redacteur van Nieuwscheckers 2018-2019.
Profiel-pagina