Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

David Gelernter, wetenschapsadviseur van Donald Trump, ontkent Apollo-maanlanding.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

‘Wetenschapsadviseur van Trump, Apollo Moonlandings never happened!’, kopte de website worldunity.me, vrijplaats voor complotdenkers en nepnieuwsschrijvers, op 21 augustus 2017 over Yale-professor David Gelernter.

“De maanlandingen zijn het grootste bedrog aan de mensheid ooit, zelfs nog erger dan de Global Warming leugen. Dat zegt deze wetenschapper zonder met zijn ogen te knipperen. Hij beweert niet alleen dat de maanlandingen nooit hebben plaats gevonden maar zegt ook dat Global Warming niet bestaat. Precies zoals wij er ook over denken. En zoals jullie weten is afwijkend denken niet geoorloofd in onze samenleving!”, aldus het artikel. WorldUnity heeft het artikel woord voor woord overgenomen van gelijkgestemde website bovendien.com, die het op 14 augustus 2017 publiceerde. De stukken noemen geen bronnen en laten in het midden waar Gelernter deze uitspraken ‘zonder met zijn ogen te knipperen’ gedaan zou hebben.

Gelernter zou het nog bonter hebben gemaakt, en hebben gezegd dat er ‘in onze moderne tijd nog nooit iemand buiten de magnetische invloedsfeer van onze planeet is geweest’. “Alle vluchten worden in een lage baan om de Aarde gedaan maar NIET in de ruimte. Zelfs het ISS, International Space Station draait haar baantjes in een lage baan om de Aarde maar binnen de magnetische invloedsfeer ervan”, aldus worldunity.me. Hiermee zou Gelernter zijn ideeën over mogelijke toekomstige ruimtereizen naar Mars onderstrepen, waarover hij zou hebben gezegd: “How can we manage to organize a U.S.-crewed orbital Mars mission by the mid-2030s when we never even went to the moon? The idea is laughable, as was Obama’s administration, if I may add.”

Niet alleen in Nederland gaan de uitspraken van Gelernter rond: ook op internationale fora en complotwebsites wordt er veel over geschreven.

Wat klopt er niet en wat wel?

Bron van het nieuws lijkt een artikel op de Amerikaanse satirische website World News Daily Report, die op 23 januari 2017 een artikel wijdde aan “wetenschapsadviseur” Gelernter. Hierin wordt een zogenaamd exclusief interview met Gelernter aangehaald met Science Today, waarin hij de Apollo-maanlanding ’the biggest fraud in mankind’s history, even worse than all that global warming nonsense’ noemt. Ernstige uitspraken, totdat je bedenkt dat World News Daily Report louter een satirische website is. Hetgeen overigens luid en duidelijk valt te lezen in de disclaimer:

“World News Daily Report assumes all responsibility for the satirical nature of its articles and for the fictional nature of their content. All characters appearing in the articles in this website – even those based on real people – are entirely fictional and any resemblance between them and any person, living, dead or undead, is purely a miracle.”

Wat zoekwerk op het internet levert inderdaad weinig op: ‘Science Today’ is een niet-bestaand medium en het interview met Gelernter is nergens terug te vinden.

Een lege wetenschapsraad

Alle quotes op WorldUnity zijn rechtstreeks vertaald uit het artikel van World News Daily Report. WNDR gaat in op de problemen die de ‘net benoemde wetenschapsadviseur van Trump’ nú al op de hals heeft gehaald met zijn controversiële uitspraken over de maanlanding en klimaatverandering. Daar had bij de auteurs van WorldUnity, bovendien.com en de andere complotwebsites al een belletje moeten gaan rinkelen, want Trump heeft helemaal geen wetenschapsadviseurs in zijn team. Idealiter zou hij die wel moeten hebben, maar zover is het blijkbaar nog niet gekomen.

Normaal gesproken heeft de president van de Verenigde Staten een zogenoemde ‘United States President’s Council of Advisors on Science and Technology‘ (PCAST) om zich heen. Dat is een raad bestaande uit de beste en meest hoogstaande experts, wetenschappers en hoogleraren uit het land, die de president van advies voorzien over onderwerpen die hun vakgebied betreffen. Hierbij moet je denken aan onderwerpen als klimaatverandering, cybersecurity, educatie, en vele andere vakgebieden. Tot op heden is deze raad echter nog helemaal leeg; Trump heeft nog geen enkele wetenschapsadviseur aangesteld.

Gelernter is in januari wel genoemd als potentiële kandidaat voor de functie, evanals onder andere de controversiële Princeton-hoogleraar William Happer, eveneens fervent klimaatscepticus. De gesprekken tussen de president en de kandidaten hebben tot op heden echter nog niks opgeleverd.

Scepticus

Oké, Gelernter is dus in ieder geval géén wetenschapsadviseur van Trump, maar wat is hij dan wel? Gelernter is sinds 1982 verbonden aan Yale als hoogleraar Informatica. Daarnaast laat hij zich graag uit over de klimaatverandering, die in zijn ogen zwaar overdreven is door de gevestige orde van Westerse intellectuelen. Over dat laatste schreef hij in 2012 zelfs een boek: America-Lite: How Imperial Academia Dismantled Our Culture (and Ushered in the Obamacrats). En zo komen we weer terecht bij de maanlanding:  in dat boek uit hij tevens zijn twijfels bij de mogelijkheid tot ruimtereizen, omdat het niet mogelijk zou zijn buiten het aardmagnetische veld te reizen. Ook zou hij niet geloven in de Apollo-maanlanding.

Het klopt dus dat Gerlernter een klimaat- en maanlandingsscepticus is en dat hij daar aandacht aan heeft besteed in zijn boek. Gelernter is echter géén wetenschapsadviseur van de Amerikaanse president en het exlusieve interview met ‘Science Today’ is ook bij elkaar verzonnen. Bovenal is hij géén autoriteit op het gebied van ruimtevaart óf klimaatverandering; Gerlernter is een bijzonder wantrouwige hoogleraar Informatica.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina