Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft zich niet tegen corona laten vaccineren.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

In deze tweet is een video te zien waarin Ghebreyesus wordt geïnterviewd. Op de vraag of hij zich heeft laten vaccineren, antwoordt Ghebreyesus dat hij dat niet heeft gedaan uit solidariteit met landen waar vaccinatie niet mogelijk was, zoals Ethiopië waar Ghebreyesus vandaan komt.

Tedros vaccinatie 1

Waarom is dit onwaar?

Met reverse image search van de beelden komen we in dit geval geen bruikbare resultaten tegen. De beelden zien er professioneel uit, en doen denken aan een documentaire. Op de Internet Movie Database (IMDB) wordt naast het werk van acteurs, regisseurs, en andere professionals uit de filmwereld, ook van veel bekende personen die bijvoorbeeld in documentaires verschijnen bijgehouden wat hun filmografie is. Zo heeft Ghebreyesus ook een IMDB-pagina. Daarop zien we onder andere de documentaire How to Survive a Pandemic. De documentaire kwam uit op 29 maart 2022.

Tedros vaccinatie 2
Screencap van Ghebreyesus’ IMDB-pagina.

Als deel van de cast van die documentaire zien we ook Jon Cohen, onder meer verslaggever voor het Amerikaanse tijdschrift Science. Op IMDB staat er geen foto bij zijn profiel. Als we elders foto’s van Cohen opzoeken, blijkt het inderdaad om dezelfde persoon te gaan als de interviewer in het fragment met Ghebreyesus.

In de documentaire is het hele interview te zien, maar daaruit is niet direct op te maken of en wanneer hij zich heeft laten vaccineren. Dat het toch aannemelijk is dat hij zich heeft laten vaccineren, komt door de strofe waarin hij zegt dat hij heeft gewacht tot lage-inkomenslanden ook aan bod zouden komen, in tegenstelling tot dat hij zich per definitie niet wilde laten vaccineren.

Uitgeschreven interview

Als we met Google zoeken naar “Ghebreyesus” en “vaccination”, komen we een artikel van Jon Cohen van 18 juni 2021 op de website van Science tegen. Het gaat hier om hetzelfde interview van Cohen uit de documentaire, maar dan een vollediger weergave. In het artikel gaan de laatste paar vragen over de vaccinatie van Ghebreyesus. Delen van deze vragen en antwoorden komen woordelijk overeen met de beelden uit de documentaire, maar in deze geschreven versie van het interview geeft Ghebreyesus iets meer toelichting over zijn coronavaccinatie.

Tedros vaccinatie 4
Screencap met slotvragen van Jon Cohen uit het Science-interview met Tedros Ghebreyesus.

Daaruit blijkt dat hij zijn eerste prik kreeg op 12 mei 2021. Ook hier licht hij toe dat hij bij wijze van protest en uit solidariteit met minderbedeelde landen een lange tijd heeft gewacht voordat hij zijn eerste prik zou halen. In het artikel is een foto te zien van dit vaccinatiemoment, een beeld dat Ghebreyesus ook heeft gedeeld op Twitter.

Ghebreyesus twitter over vaccinatie
Vaccinatie-moment op 12 mei 2021. Bron: screencap Twitter

Conclusie

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft zich dus wel degelijk laten vaccineren. In de documentaire How to Survive a Pandemic wordt in het midden gelaten wanneer die coronavaccinatie heeft plaatsgevonden. Uit een vollediger uitgeschreven interview op de website van Science wordt duidelijk dat Ghebreyesus zich op 12 mei 2021 heeft laten vaccineren.

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina