Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Juicevlogger Yvonne Coldeweijer heeft op Telegram 60 duizend volgers die maandelijks 10 euro betalen.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op dinsdag 8 november 2022 publiceerde het Financieele Dagblad een artikel over het verdienmodel van juicekanalen. Dit zijn accounts op sociale media die sappige roddels over bekende Nederlanders publiceren, bijvoorbeeld over seksueel grensoverschrijdend gedrag, vreemdgaan en ruzies.

Een van de bekendste en populairste juicekanalen is Life of Yvonne, van Yvonne Coldeweijer. Zij heeft meer dan 630 duizend volgers op Instagram en 171 duizend YouTube-abonnees.

Volgens het artikel van het Financieele Dagblad heeft ze bovendien “een besloten Telegram-groep met 60.000 betalende leden”. Die leden betalen tien euro per maand, meldt het Financieele Dagblad: “Voor tien euro per maand krijgen Coldeweijers abonnees in een besloten Telegram-kanaal exclusieve roddels.”

Dit aantal van 60 duizend leden die maandelijks 10 euro betalen, is terug te vinden op enkele andere websites, zoals SGXL (31 augustus 2022), Girlscene (1 september 2022) en fem-fem (1 september 2022).

SGXL maakt als eerste site melding van 60 duizend betalende leden. Dit is een clickbaitwebsite die vol staat met reclame en nieuws publiceert als ‘19x snoep dat je vroeger altijd at‘ en ‘Annekee Molenaar vriendin van Matthijs de Ligt deelt pikante foto‘.

Het artikel van SGXL linkt naar een artikel op de roddelwebsite Ditjes en Datjes, waarin staat:

Binnen no-time kreeg ze ruim 600.000 volgers op haar Instagram-account en later maakte ze een Telegram-groep aan waar abonnees voor tien euro in de maand de eerste scoops ontvangen. Al snel werd Yvonne gesteund door duizenden leden die haar een tientje in de maand overmaakten

Ditjes en Datjes heeft het dus over duizenden leden die tien euro per maand betalen, maar noemt geen specifiek aantal. Het lijkt erop dat XGNL er 60 duizend van heeft gemaakt.

Waarom is dit onwaar?

60 duizend leden die maandelijks 10 euro betalen; die leveren een riante stroom aan inkomsten op, namelijk 600 duizend euro per maand.  Dat zou Yvonne Coldeweijer jaarlijks liefst ruim 7 miljoen aan inkomsten opleveren. Dat klinkt te mooi om waar te zijn.

Op 5 februari 2022 publiceerde zakenblad Quote een artikel over de vraag hoeveel geld Yvonne Coldeweijer verdient. Hierin staat dat “lezers tegen betaling van 10 euro per maand verse scoops kunnen aftappen.” Over het aantal betalende lezers schrijft Quote: “Het berichtenforum, dat bereikbaar is via een Telegram-account, heeft 2500 leden.” Dat is een stuk minder dan 60 duizend.

Maar wellicht is het aantal sinds 5 februari flink toegenomen? Dat lijkt niet waarschijnlijk als je afgaat op berichten op websites als SGXL en Girlscene, want die melden dat betalende volgers klagen dat de roddels het geld niet waard zijn en dat ze daarom hun betaalde abonnement opzeggen.

Om te checken hoeveel betaalde volgers het Telegram-kanaal Life of Yvonne momenteel heeft, betaalde ik 10 euro om toegelaten te worden. Daardoor werd zichtbaar dat het kanaal op het moment dat ik deze tekst schreef (8 november 2022 ’s avonds) 1660 betalende volgers heeft. Waarmee Coldeweijer maandelijks 16.600 euro aan inkomsten binnenharkt. Nog steeds een fors bedrag, maar een stuk minder dan de 600 duizend euro die ze zou verdienen met 60 duizend betalende volgers.

Correctie van het Financieel Dagblad

Nadat ik de auteur van het artikel van Financieele Dagblad had gemaild met de vraag wat de bron was van het aantal van 60 duizend betalende abonnees, is het artikel op 9 november 2022 ’s ochtends aangepast. Met de vermelding onderaan het artikel dat ‘abusievelijk’ het verkeerde aantal was genoemd en het betalende aantal leden momenteel 1655 bedraagt.

Dat zijn er weer vijf minder dan ik de avond ervoor telde, maar dat is geen wonder, want er verschijnen nauwelijks updates in het Telegram-kanaal. Op 11 oktober 2022 plaatste Yvonne Coldeweijer haar laatste update. Steeds minder mensen vinden het Telegram-kanaal Life of Yvonne blijkbaar 10 euro per maand waard.

Conclusie

FD schreef dat juicevlogger Yvonne Coldeweijer op Telegram 60 duizend volgers heeft die elke maand 10 euro betalen voor roddels. Dat klopt niet. Het huidige aantal betalende volgers op Telegram bedraagt ruim 1600 mensen.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina