Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De Oekraïense president Zelensky kreeg een voetbalshirt met een hakenkruis erop.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

In deze tweet van 8 september wordt een foto verspreid waarin Oekraïense president Zelensky een voetbalshirt met een hakenkruis erop zou hebben gekregen. Een hardnekkig verhaal dat al rondgaat sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.

Zelensky voetbalshirt 1
Bron: Twitter

Waarom is dit onwaar?

Als we met Google Lens zoeken naar de afbeelding van Zelensky met het voetbalshirt, komen we als een van de resultaten een persbericht van de Oekraiënse voetbalbond van 9 juni 2021 tegen.

Zelensky voetbalshirt 2.1
De Google Lens resultaten met daartussen de link naar het artikel van de Oekraïense voetbalbond.

In dat persbericht zijn soortgelijke foto’s als die uit de tweet te zien. Het gaat over de overhandiging van het nieuwe voetbalshirt van het Oekraïense nationale voetbalteam aan president Zelensky. Daarop is geen hakenkruis te bekennen. In de bijgaande tekst wordt doorgelinkt naar een ander artikel op de site van de Oekraïense voetbalbond van 8 juni 2021 dat verder ingaat op de overhandiging van het voetbalshirt.

Zelensky voetbalshirt 3
Screenshot van het artikel van de Oekraïense voetbalbond.

In dat artikel zien we een foto die afgezien van het hakenkruis identiek is als aan die uit de tweet. Volgens het artikel komt de foto van het officiële Instagramaccount van president Zelensky.

Zelensky voetbalshirt 4
Screenshot van het andere artikel van de Oekraïense voetbalbond.

Als we terug scrollen naar de Instagramposts van het account van Zelensky rond 8 juni 2021, komen we inderdaad de post tegen waarin Zelensky het nieuwe voetbalshirt vasthoudt. Ook hier is geen hakenkruis te bekennen. De foto met hakenkruis is klaarblijkelijk een bewerkte versie van het origineel dat op het officiële Instagramaccount van Zelensky staat.

Zelensky voetbalshirt 5
Zelensky voetbalshirt 6
De Instagramposts van Zelensky. De tweede foto werd gebruikt voor de bewerking.

Conclusie

De foto’s met een hakenkruis erop zijn dus bewerkte versies van het origineel. Zelensky kreeg in juni 2021 het nieuwe officiële voetbalshirt van het Oekraïense nationale team met daarop zijn eigen naam en het nummer 95. Het hakenkruis is nergens te bekennen.

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina