Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De Oekraïense president Zelensky roept Amerika en andere NAVO-landen op om jonge soldaten die bereid zijn te sterven naar de oorlog in Oekraïne te sturen.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op Twitter circuleert een videofragment van 18 seconden waarin de Oekraïense president Zelensky is te zien die met een microfoon in de hand zegt (zijn tekst wordt in het videofragment in het Engels vertaald):

“The U.S. will have to send their sons and daughters exactly the same way as we are sending [our] sons and daughters to war, and they will have to fight, because it’s NATO that we’re talking about, and they will be dying. God forbid, because it’s a horrible thing.”

Meerdere Nederlandse twitteraars (deze, deze, deze, deze) delen het fragment en zien er een oproep in aan de Amerikanen om soldaten te sturen die op leven en dood komen vechten in Oekraïne tegen Rusland.

screenshoteasy (6)
Een van de tweets waarin wordt gezegd dat Zelensky wil dat jonge Amerikanen in Oekraïne komen vechten.

Ook het Twitteraccount van Forum voor Democratie deelde het videofragment (meer dan 82 duizend keer bekeken), maar dan met de boodschap dat Zelensky ‘zoons en dochters uit NAVO-landen’ zou hebben opgeroepen om mee te komen vechten.

screenshoteasy (8)

Rapper K.A.F.K.A. schreef op Twitter eveneens dat Zelensky wil dat “zoons & dochters van NAVO-landen, dus ook van Nederland, naar Oekraïne worden gestuurd om te VECHTEN & te STERVEN!” Deze tweet haalde meer dan 90 duizend views.

screenshoteasy (7)
Deze tweet van rapper K.A.F.K.A. werd meer dan 90 duizend keer bekeken.

Het videofragment is ook gedeeld door Amerikaanse twitteracounts, zoals dat van @hodgetwins, waar het fragment bijna vijf miljoen keer bekeken is.

Waarom is dit onwaar?

Het bewuste videofragment is selectief geknipt om een verkeerde voorstelling van zaken te geven. Het fragment komt uit een persconferentie van Zelensky op 24 februari 2023. Die dag was het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tijdens de persconferentie beantwoordt Zelensky vragen van journalisten. Hieronder is de volledige video van de persconferentie te bekijken.

Bron: youtu.be

De woorden van Zelensky volgen op een vraag waarin hem wordt voorgelegd dat opiniepeilingen erop wijzen dat een groeiend aantal Amerikanen vindt dat de VS te veel steun geeft aan Oekraïne. Een journalist vraagt wat Zelensky tegen de mensen wil zeggen die dit vinden. In reactie daarop wijst Zelensky op wat er kan gebeuren als Rusland de oorlog in Oekraïne wint. Het bewuste videofragment is afkomstig uit die passage:

“The U.S is never going to give up on the NATO member states. If it happens so that Ukraine – due to various opinions and weakening and depleting of assistance – loses, [then] Russia is going to enter Baltic states, NATO member states, and then the U.S will have to send their sons and daughters, exactly the same way as we are sending [our] sons and daughters to war, and they will have to fight because it’s NATO that we’re talking about and they will be dying. God forbid, because it’s a horrible thing. I wish peace and Ukrainian support to the United States.”

Zelensky schetst hier dus een hypothetische situatie. Dit is wat hij denkt dat er er zal gebeuren als Rusland Oekraïne weet te verslaan. Hij voorspelt dat Rusland dan NAVO-landen, zoals de Baltische staten (Letland, Estland, Litouwen), zal binnenvallen, waardoor de VS gedwongen zal zijn om soldaten in te zetten, omdat NAVO-landen zich verplicht hebben om elkaars grondgebied te verdedigen.

Conclusie

De Oekraïense president Zelensky deed geen oproep aan de VS en andere NAVO-landen om soldaten naar Oekraïne te sturen om te vechten tegen Rusland. Hij schetste een mogelijk scenario waarbij de VS gedwongen zal zijn om soldaten te sturen als Oekraïne de oorlog verliest en Rusland vervolgens NAVO-landen aanvalt.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina