Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Avocado’s zijn dodelijk voor honden.
Oordeel
Deels onwaar
Bron van de bewering
Een aantal Nederlandse dierenartsen waarschuwen op hun site voor avocado’s: ze zouden giftig zijn voor honden. De groene vrucht bevat persine, een giftige stof die bij inname kan leiden tot celdood in hartspiercellen. Daardoor kan binnen 24 tot 48 uur hartfalen ontstaan.
Niet alleen dierenartsen noemen avocado’s giftig. Enkele hondenwebsites melden hetzelfde. Hondenbezitters stellen er op fora vragen over: “Ik heb mijn hond avocado gegeven, wat nu?”
Ook clickbaitsites blijven niet achter: livekijken.nl en alletop10lijstjes.nl delen allebei een lijst met giftige voedingsmiddelen voor honden, waar avocado ook tussen staat. Volgens ‘alletop10lijstjes’ kunnen honden als ze avocado eten last krijgen van ademhalingsproblemen, vochtophopingen en een ontsteking aan de alvleesklier.
Wat klopt er niet en wat wel?
Dat avocado niet de beste keuze is voor een hondendieet, klopt. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht noemt de vrucht op haar website in het kader van diervergiftigingen. Het gaat hierbij inderdaad om de stof persine. Maar: volgens het NVIC veroorzaakt persine bij honden en katten voornamelijk maagdarmklachten.
Vogels en knaagdieren komen er beduidend minder goed vanaf: zij kunnen last krijgen van een breed scala aan symptomen, waaronder afsterving van de hartspier. Deze dieren kunnen dan ook overlijden als zij avocado binnenkrijgen. Ook voor runderen, paarden, geiten, vissen en reptielen is de vrucht giftig. Behalve maagdarmklachten en vochtophoping bij een paard, wordt niet benoemd welke symptomen er kunnen optreden. Wel zegt het NVIC dat avocado voor runderen en knaagdieren giftig is vanaf een dosis van 60 milligram per kilogram lichaamsgewicht.
Ook wijst het NVIC op het gevaar dat dieren de pit kunnen inslikken en kunnen stikken. Dat een hond een avocadopit inslikt, klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar volgens dierenartsen zijn honden geneigd op vreemde voorwerpen te kauwen. De artsen van dierenkliniek Putten treffen regelmatig honden die een vreemd voorwerp hebben ingeslikt. Honden hebben minder kieskeurige eetgewoontes dan bijvoorbeeld katten en slikken sneller onvolledig gekauwd voedsel door, aldus een masterstudente van de faculteit diergeneeskunde in Gent in een casusrapport. Een geval van een hond die stikte in een avocadopit kwam Nieuwscheckers in de literatuur echter niet tegen.
Er zijn niet veel wetenschappelijke publicaties die iets vertellen over honden en avocado’s. Er is een artikel uit 1994, waarin dierartsen uit Kenia een casus beschrijven waarin autopsie is verricht op twee honden. De dieren bleken last te hebben van vochtophoping en schade aan het hart. Na het uitsluiten van een aantal andere mogelijke oorzaken, concludeerden de artsen dat vergiftiging de meest waarschijnlijke doodsoorzaak was. Ze gingen daarbij af op wat de eigenaar van de honden vertelde te hebben waargenomen: de honden zouden een ongewone interesse hebben gehad voor de avocadoplanten in de tuin.
Hoewel het niet valt uit te sluiten dat de honden inderdaad van de avocado’s aten, kan het ook iets anders zijn geweest. Hard bewijs ontbreekt namelijk in dit artikel. De artsen meldden niets over bijvoorbeeld avocadoresten in de maag. Ook het NVIC is voorzichtig: het centrum noemt het onderzoek wel op haar website, maar zegt hierover dat “de bronnen niet bevestigd zijn”.
Al met al kan worden geconcludeerd dat avocado inderdaad giftig is voor huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat avocado’s ook giftig zijn voor honden; een dodelijke afloop wordt echter alleen gerapporteerd in een zwak onderbouwd artikel uit 1994 over een Keniaanse casus. Dat honden de pit inslikken, is eveneens een mogelijk gevaar. Ook hiervan kwamen wij echter geen gedocumenteerde gevallen tegen.
Bronnen
- Buoro, I. B., Nyamwange, S. B., Chai, D., & Munyua, S. M. (1994). Putative avocado toxicity in two dogs. Onderstepoort J Vet Res, 61(1), 107-109.