Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Zoenen helpt tegen hooikoorts.

Oordeel

Waar.

Bron van de bewering

Volgens tagmag.news helpt niet alleen gin-tonic, maar ook zoenen tegen hooikoorts. De clickbaitsite beschreef deze week dat uit een Japans onderzoek onder 24 mannen en vrouwen blijkt dat een half uur lang zoenen de hooikoortsklachten vermindert.

Het bericht van tagmag.news is niet nieuw. Het staat namelijk al jaren op het internet, onder andere op sites als beautify.nl, fem-fem.nl en ballinnn.com. Nu.nl berichtte in 2006 al over het onderzoek. Ook in het buitenland werd het bericht volop gedeeld.

Waarom klopt dit?

Eerder bestempelden wij de bewering dat gin-tonic tegen hooikoorts helpt als hoax. Deze claim van tagmag.news is dus onwaar. Maar geldt dat ook voor hun bewering dat zoenen een goed medicijn is tegen hooikoorts?

In 2006 publiceerde een Japanse wetenschapper zijn onderzoek over het effect van zoenen op allergieën. Dat Nu.nl in dit jaar over de studie berichtte is dus niet zo verwonderlijk. In het onderzoek werden 24 patiënten met atopisch eczeem (eczeem als gevolg van een allergische reactie) en 24 patiënten met een allergische rinitis   (een neusslijmvliesontsteking veroorzaakt door een allergische reactie) bestudeerd, terwijl zij met hun geliefde zoenden. Uit dit onderzoek bleek inderdaad dat een half uur lang zoenen leidde tot een verlaging van immunoglobine E (IgE), dat allergische reacties in gang zet.

Een paar kleine kanttekeningen zijn hierbij echter wel op zijn plaats. Zo geeft de wetenschapper aan dat het ging om Japanse proefpersonen, die gewoonlijk niet zoenen. Of het effect van zoenen verandert wanneer dit regelmatig gebeurt, zal moeten worden onderzocht.

Daarbij gaat het om een eerste onderzoek, dat ook nog eens op een kleine schaal is uitgevoerd. Zoals één zwaluw nog geen zomer maakt, geldt dat één onderzoek met weinig proefpersonen nog niet voldoende is om met zekerheid te stellen dat zoenen hooikoortssymptomen verlicht. Meer onderzoeken op dit gebied ontbreken vooralsnog.

Conclusie

Een eerste onderzoek wijst uit dat zoenen allergische reacties, zoals hooikoorts, vermindert. De resultaten zijn echter nog niet heel sterk en verder onderzoek is nodig. Voor nu krijgt de bewering het voordeel van de twijfel en bestempelen wij deze als waar.

Bronnen

Placeholder-female-2x

Nadine Peels

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina