Er komen steeds meer zelfstandigen zonder personeel (zzp). Naar aanloop van de verkiezingen roepen partijen allemaal wat anders over de plannen voor zzp’ers. Nieuwscheckers ging op bezoek in het kantoor van Utrechtse fotograaf Thomas de Wit (25). Wat vindt hij van de plannen?

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Fotograaf De Wit is een van de 1,2 miljoen ingeschreven zzp’ers die ons land kent. Het aantal is in tien jaar tijd verdubbeld. Soms uit vrije wil, soms noodgedwongen.

Niet gek dus, dat politieke partijen volop inzetten op die groeiende groep. Zo willen onder meer PvdA, ChristenUnie en GroenLinks voor alle zzp’ers een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering.

De verkiezingsplannen hebben verschillende gevolgen voor zzp’ers, die een uiteenlopende groep vormen. De groep van zzp’ers bestaat niet alleen uit de creatieve branche van bijvoorbeeld fotografen, grafisch vormgevers en webdesigners, maar telt ook technische werkers als timmermannen, loodgieters en elektriciens, en zorgwerkers uit bijvoorbeeld de thuiszorg.

Nieuwscheckers brengt de mening van fotograaf De Wit in beeld over het idee van de verzekering als een vereiste. Neem een kijkje in het leven van de fotograaf en zie wat hem bezighoudt.

“Niet elke week is hetzelfde. De ene week heb ik misschien veel meer werk dan de andere week, wat uitdagend is, maar ook tof.” – Thomas de Wit

Placeholder-female-2x

Anna Schouten

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2016-2017)

Profiel-pagina
Placeholder-female-2x

Vera Geenen

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2016-2017)

Profiel-pagina