Vind je het lastig om in slaap te vallen of slaap je slecht? Twee kiwi’s eten voordat je naar bed gaat zou de oplossing kunnen zijn, tenminste dat schrijven Cosmopolitan, Flair en Viva. Het is zelfs zo dat je maar liefst 35 procent sneller in slaap valt. Er is een studie die dat beweert, maar die wordt in recentere onderzoeken in twijfel getrokken. Een ervan suggereert zelfs dat wie kiwi’s eet minder slaapt.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering: Kiwi’s verbeteren de kwaliteit van slaap.

Oordeel: Onbewezen

Bron van de bewering
Begin april verscheen op de sites van Cosmopolitan, Flair en Viva een artikel waarin wordt beweerd dat kiwi’s slaapproblemen kunnen verlichten. Door een uur voor het slapengaan twee kiwi’s te eten, zou je zelfs 35 procent eerder in slaap vallen. De sites verwijzen naar een onderzoek uit 2011, uitgevoerd door de Tapei Medical University in Taiwan. 24 proefpersonen met slaapproblemen aten vier weken lang twee kiwi’s één uur voor bedtijd. daardoor zouden ze eerder in slaap vallen en langer doorslapen.

Waarom is deze bewering onbewezen?
De Taiwanese studie duurde kort – maar een maand – en was zeer kleinschalig: slechts 24 proefpersonen. Daarnaast waren de slaapproblemen door de proefpersonen zelf vastgesteld. Op basis van literatuuronderzoek over de invloed van fruit op slaapgedrag plaatst een artikel dat vijf later verscheen, in 2016, vraagtekens bij de geloofwaardigheid. Dat twee kiwi’s voor het slapen gaat werkt voor mensen met zelf vastgestelde slaapproblemen, wil niet zeggen dat het ook opgaat voor gezonde mensen. De conclusie van het artikel is dan ook dat er nog te weinig onderzoek is gedaan om met zekerheid te zeggen dat je door kiwi’s beter slaapt. Daarnaast is het oorspronkelijke onderzoek tot stand gekomen met de steun van kiwiproducent Zespri International Limited, Taiwan.

Tegenspreken
Een recent onderzoek uit 2018 naar de relatie tussen verschillende soorten groenten en fruit en slaap, concludeert zelfs dat kiwi’s juist samenhangen met minder slaap. Voor deze studie van de Universiteit van Leeds zijn vier jaar lang 13.958 Engelse vrouwen gevolgd. Het eten van kiwi’s correleerde met gemiddeld tien minuten minder slaap. De studie uit 2018 is grootschaliger en anders van opzet: voor de Taiwanese studie uit 2011 aten proefpersonen twee kiwi’s per dag, terwijl de onderzoekers uit Leeds hun deelnemers alleen een vragenlijst hebben laten invullen over hun gedrag gedurende een periode van vier jaar, zonder ze een bepaald dieet op te leggen.

Conclusie
Sinds het Taiwanese onderzoek uit 2011, dat een positief effect claimt van kiwi’s op slaap, zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar dit verband. Hoewel een artikel uit 2016 zegt dat nog meer onderzoek nodig is om te bevestigen dat kiwi’s daadwerkelijk een positief effect hebben op slaap, concludeert een recent onderzoek uit 2018 dat kiwi’s samenhangen met minder slaap. Al met al is wel duidelijk dat er niet met zekerheid gezegd kan worden dat kiwi’s zorgen voor betere slaap, de bewering is dus onbewezen.

Bronvermelding

Lin, Hsiao-Han., Pei-Shan Tsai, Su-Chen Fang, and Jen-Fang Liu. 2011. “Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems.” Asia Pac J Clin Nutr 20, no. 2: 169-172.

St-Onge, Marie-Pierre, Anja Mikic, and Cara E. Pietrolungo. 2016. “Effect of diet on sleep quality.” American Society for Nutrition 6, no. 7: 938-949.

Noorwali, Essra., Laura Hardie, and Janet Cade. 2018. “Fruit and Vegetable consumption and Their Polyphenol Content Are Inversely Associated with Sleep Duration: Prospective Associations from the UK Women’s Cohort Study.” Nutrients 10, no. 1803: 1-18.


Wil je geen enkele factcheck van ons missen? En wil je op de hoogte blijven van nieuws en onderzoek naar nepnieuws, desinformatie en factchecken? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Nieuwscheckers.

Placeholder-female-2x

Giulietta Aaftink

Masterstudent Journalistiek en Nieuwe Media (2019-2020)

Profiel-pagina