Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Meghan Markle heeft de ‘wraakjurk’ van haar schoonmoeder prinses Diana verkocht aan Olena Zelenska voor 3 miljoen dollar.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
Op X gaat een video rond die afkomstig zou zijn van de Britse tabloidkrant The Sun. In de video wordt beweerd dat Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, een jurk van haar schoonmoeder prinses Diana verkocht heeft voor 3 miljoen dollar. De koper zou Olena Zelenska zijn, de vrouw van de Oekraïense president Zelensky.
De jurk in kwestie is de zogenoemde ‘wraakjurk’: een zwarte jurk die prinses Diana droeg op de dag dat haar echtgenoot, de latere koning Charles III, op tv toegaf dat hij was vreemdgegaan met Camilla Parker-Bowles. De jurk wordt wraakjurk genoemd omdat hij als ‘gewaagde’ jurk moest laten zien wat Charles zou missen.
Op X werd de video geplaatst door het Nederlandstalige account deSunshineBand, maar hij gaat vooral rond in het Engels. Zie bijvoorbeeld hier, hier en hier. Ook zijn er posts in het Russisch te vinden met de video op Instagram en Telegram.
De video is bij al deze posts Engelstalig en er zijn drie verschillende versies, waarvan de kortste een minuut en vijftien seconden lang is en de langste twee minuten en acht seconden. Het verschil zit hem in missende fragmenten in de kortere versies, maar de strekking van de video is in alle versies hetzelfde.
Waarom is dit onwaar?
Deze video is eerder gecheckt door Lead Stories. Het klopt dat prins Harry begin april een onverwacht bezoek bracht aan Oekraïne, maar van een verkoop van de wraakjurk was geen sprake. Die wordt sinds 2017 tentoongesteld in het Ierse Museum of Style Icons nadat hij in 1997 gekocht was door een Schots koppel op een veiling. De video doet de tentoongestelde jurk af als een replica en beweert dat het origineel in 2019 aan Meghan Markle cadeau werd gedaan.
Maar de video is een vervalsing: op de website van The Sun zijn geen recente nieuwsberichten of video’s te vinden over de wraakjurk of Olena Zelenska. Ook zijn in de langere versies van de video beelden te zien van een interview met de Britse commentator en koningshuiskenner Richard Fitzwilliams. Maar die beelden stammen uit een interview uit 2022. Tegenover Lead Stories bevestigde Fitzwilliams dat de video een vervalsing is die niet afkomstig is van The Sun.
De berichten en de nepvideo passen binnen een nepnieuwssjabloon dat vaker rond gaat. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is Zelenska er meerdere keren van beschuldigd dat ze veel geld uitgeeft aan dure luxeproducten. Zo zou ze miljoenen euro’s hebben uitgegeven bij het shoppen in Parijs en New York. Ook haar man Zelensky is vaak slachtoffer van dit soort nepnieuws. Dit wordt waarschijnlijk gedaan om twijfels te zaaien over de steun die het westen aan Oekraïne levert, aldus Knack, door Zelensky en zijn naasten als corrupt af te schilderen.
Conclusie
Olena Zelenska heeft geen jurk gekocht die oorspronkelijk van prinses Diana was. De jurk in kwestie wordt sinds 2017 tentoongesteld in een Iers museum. Bovendien is de video, die gemaakt zou zijn door The Sun, nep. Hij is nergens terug te vinden op de website van The Sun en medewerkers van de krant hebben bevestigd dat het gaat om een vervalsing.
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne worden president Zelensky en zijn naasten beschuldigd van het doen van luxe-aankopen. Het is een nepnieuwssjabloon dat vaak terugkomt en dat Nieuwscheckers eerder checkte.