Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Er zijn “niet-menselijke” mummies gevonden, die bewijzen dat er ooit buitenaards leven op aarde aanwezig was.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

De controversiële Mexicaanse journalist en zelfbenoemde ufoloog, Jaime Maussan, beweerde deze week (12 september) tegenover het Mexicaanse parlement dat hij gemummificeerde ‘niet-menselijke’ wezens uit Peru had meegebracht. Op social media wemelde het al snel van de video’s over de spectaculaire beweringen en beelden. Een TikTok van The Daily Mail over de wezens werd meer dan tien miljoen keer bekeken.

Verschillende media deelden de beelden van Maussan’s presentatie, waaronder Nu.nl met deze video,en RTL Nieuws. In de video van RTL Nieuws benadrukt de laatste zin dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat aliens bestaan. Nu.nl voegde na ongeveer een dag de zin “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aliens bestaan” toe aan het bijschrift.

Uitleg

Tijdens zijn presentatie (die vanaf 2:29:25 in de video te zien is) meldde Maussan dat hij twee “niet-menselijke” wezens uit een mijn tussen Palpa en Nazca in Peru had meegenomen. Nazca is beroemd om de mysterieuze Nazcalijnen, vaak geassocieerd met theorieën over aliens.

Het is niet helemaal duidelijk hoe Maussan aan de mummies is gekomen en hoe hij ze van Peru naar Mexico heeft vervoerd. Wel is duidelijk dat het zeker niet zijn eerste zogenaamde vondst van buitenaards leven is. In 2015 claimde Maussan ook al een buitenaardse mummie te hebben, die later een (eeuwenoud) gemummificeerd menselijk kind bleek te zijn.

In 2017 werkte Maussan samen met videoplatform Gaia aan een video over zogenaamde buitenaardse wezens. Het jaar daarn, in 2018, presenteerde hij de wezens aan het Peruaanse Congres in een presentatie die erg vergelijkbaar is met de recente versie in Mexico.

Waarschijnlijk vervalst

Uit onderzoek bleek dat de mummies vervalsingen waren, niet buitenaardse wezens. Live Science sprak met verschillende wetenschappers die verklaarden dat de mummies waarschijnlijk uit bewerkte menselijke botten bestond die bij elkaar geknutseld zijn. Deze bevinding werd ook uitgelegd door het YouTube-kanaal Scientists Against Myths.

Een rapport van het Peruaanse openbaar ministerie bestempelde de lichamen als recent gemaakte poppen, bedekt met een mix van papier en synthetische lijm om huid te simuleren. Forensisch archeoloog Flavio Estrada, verbonden aan het Instituut voor Juridische Geneeskunde en Forensische Wetenschappen, analyseerde de mummies tijdens zijn conferentie en verklaarde hetzelfde.

Nog voor Maussans presentatie publiceerde de Nationale Autonome Universiteit van Mexico en het Mexicaanse Instituut voor Astronomie een gezamenlijke verklaring, waarin ze stelden dat ondanks beweringen over tests die zouden bewijzen dat de wezens duizend jaar oud waren, hun wetenschappers alleen koolstofdateringen hadden uitgevoerd op aangeleverde monsters en niet de originele exemplaren hadden onderzocht. Ook benadrukten ze opnieuw dat er nog geen concreet bewijs is voor buitenaards leven. Ze haalden daarbij Carl Sagan aan: “buitengewone beweringen vereisen buitengewoon bewijs”. 

Veel vooraanstaande experts beschouwen Maussan en zijn claims als onbetrouwbaar. Emeritus hoogleraar theoretische sterrenkunde Vincent Icke van de Universiteit Leiden, stelt tegen de NOS dat de beweringen niet serieus genomen moeten worden. Wetenschapper Garry Nolan van Stanford, die de afgelopen jaren veel tijd heeft besteed aan het analyseren van vermeend “buitenaardse leven”, uitte zijn scepsis op Twitter. Antígona Segura, een van Mexico’s top astrobiologen, stelde dat de conclusies van Maussan simpelweg niet worden ondersteund door bewijs. Ze noemde de hele situatie “zeer beschamend”. Julieta Fierro, een wetenschapper aan het Instituut voor Astronomie van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, zei dat de hele zaak verzonnen was. Andere experts, zoals Brian Cox, merkten op dat de zogenaamde aliens te veel op mensen leken om authentiek te zijn.

Een oude fascinatie

De fascinatie voor buitenaardse wezens en hun mogelijke interactie met oude beschavingen heeft al lange tijd de verbeelding van velen gegrepen. Vooral pre-Columbiaanse lichamen (in de vorm van mummies) uit Peru zijn vaak gepresenteerd als ‘bewijs’ van buitenaardse betrokkenheid bij oude menselijke culturen. Een prominente theorie komt van de Zwitserse auteur Erich von Däniken, die in zijn boek “Chariots of the Gods?” uit 1968 opperde dat de Nazca Lines in Zuid-Peru landingsbanen waren voor “ancient astronauts”. Deze fascinatie is echter niet zonder controverse. Het idee kan onterecht suggereren dat inheemse volkeren niet zelfstandig geavanceerde beschavingen konden opbouwen, maar afhankelijk waren van “buitenaardse hulp”. 

Conclusie

Een zelfbenoemde ufoloog claimde ‘niet-menselijke’ mummies uit Peru te hebben ontdekt en toonde deze in het Mexicaanse parlement. Zijn beweringen missen wetenschappelijk bewijs en zijn eerdere claims zijn vaak onbetrouwbaar gebleken. Experts geloven dat de mummies waarschijnlijk vervalsingen zijn.

MariekeKuypers

Marieke Kuypers

Redacteur Nieuwscheckers

Marieke Kuypers is redacteur en factchecker voor Nieuwscheckers. Ze begon haar carrière als factchecker door tijdens de coronapandemie …
Profiel-pagina