Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Beelden van vallende mensen in de film Died Suddenly bewijzen dat mensen plotseling sterven door coronavaccins.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 21 november 2022 kwam de film Died Suddenly uit. De strekking van de film is dat coronavaccins levensgevaarlijk zijn en onderdeel zijn van een groter plan van de mondiale elite om de wereldbevolking te decimeren.

De film is een aaneenschakeling van onwaarheden, zoals dit artikel van Nieuwscheckers laat zien. Ook andere factcheckorganisaties hebben de onwaarheden op een rij gezet (bv. Politifact, Factcheck.org, AFP en Health Feedback).

Een van de beweringen in de film is dat mensen doordat ze gevaccineerd zijn tegen corona, plotsklops dood neervallen. Hiernaar verwijst ook de titel van de film. Als bewijs toont de films een aantal beelden van vallende mensen.

Dit zijn de feiten

De beelden van vallende mensen zijn lukraak her en der van internet geplukt. Sommige van deze mensen vielen weliswaar, maar overleden niet. Andere overleden wel plotseling, maar door andere oorzaken. Hieronder laten we zien waar een aantal van deze beelden vandaan komen.

Deze mensen gingen niet dood

Amerikaanse basketballer valt flauw tijdens wedstrijd

De trailer van Died Suddenly laat de videobeelden zien van de Amerikaanse basketballer Keyontae Johnson die neervalt tijdens een wedstrijd. Hij overleed niet, sterker nog: hij speelt nog altijd basketbal.

Bovendien viel hij neer op 12 december 2020, toen coronavaccins nog helemaal niet beschikbaar waren op de Amerikaanse markt. Hij was dus niet gevaccineerd.

basketballer bewusteloos
Basketballer Keyontae Johnson valt flauw tijdens een wedstrijd. Hij was niet gevaccineerd.

Lid van Royal Guard valt flauw

In de trailer zijn ook de beelden te zien van een lid van de Britse Royal Guard. De man viel  tijdens de begrafenis van koningin Elizabeth op 14 september 2022 plotseling neer. Hij had zes uur stokstijf stil moeten staan en was onwel geworden. Dat is vaker gebeurd bij leden van de Royal Guard, ook voordat er coronavaccins bestonden. De man is niet overleden. Dit is eerder gecheckt door Politifact en Tech ARP.

royal guard collapses
Na uren stil te hebben moeten staan, valt een lid van de Royal Guard flauw.

Marathonloper zakt ineen door uitdroging

In Died Suddenly zit ook beeld van de Braziliaanse atleet Daniel do Nascimento, die november 2022 in koppositie neerzeeg tijdens de marathon van New York, op zo’n tien kilometer van de finish.

Voor een marathon was het die dag vrij warm in New York (zo’n 20 graden). Desondanks liep Do Nasciemento erg snel – hij lag op het schema van het wereldrecord – en raakte uitgedroogd. In het ziekenhuis werd ook vastgesteld dat zijn bloedsuikerspiegel erg laag was, zo maakte zijn zaakwaarnemer later bekend.

nasciemento
Door uitdroging raakt de De Braziliaanse marathonloper Do Nasciemento onwel tijdens de marathon van New York.

Vrouw wordt onwel, valt onder trein maar overleeft

Op videobeelden is een vrouw te zien op het perron een treinstation. Ze valt om en belandt onder een arriverende trein. De beelden gingen viraal op sociaal media en veel nieuwsmedia publiceerden over het voorval.

Het gebeurde op 29 maart 2022 in Argentinië, meldde onder meer de Argentijnse nieuwssite La Nacion. De vrouw werd onwel, belandde onder de trein, maar miraculeus genoeg kwam ze levend onder de trein vandaan. Ze overleed dus niet.

In een interview met het Argentijnse nieuwsstation C5N vertelde ze dat ze al vier jaar last hebt van plots opkomende flauwtes. Dat is al langer dan coronavaccins beschikbaar zijn.

Screenshot 2022-12-04 10.27.23
Vrouw wordt onwel, valt onder een trein, maar overleeft het.

Turkse buschauffeur krijgt hartaanval achter het stuur

In de film Died Suddenly is in een video-opname is te zien dat een buschauffeur onwel wordt tijdens het besturen van een bus. Dit gebeurde in september 2022 in Turkije. De bus ramde vier auto’s. Zeven mensen raakten gewond.

De chauffeur had een hartaanval en overleefde het incident.

Screenshot 2022-12-04 10.26.58
Een still uit de video waarop te zien is dat een Turkse buschauffeur een hartaanval krijgt.

Buschauffeur in India wordt onwel

De film toont nog een buschauffeur die onwel werd terwijl hij achter het stuur van een bus zat. Deze beelden komen uit India. Je ziet in de video hoe de man over het stuur viel. De bus kwam tot stilstand tegen een winkel. De buschauffeur moest ter controle naar het ziekenhuis maar hield niks over aan het incident, meldde het Indiase tv-station ETV Bharat.

Screenshot 2022-12-04 10.27.05
Buschauffeur in India raakt onwel achter het stuur van zijn bus.

Argentijnse voedingsdeskundige valt flauw tijdens tv-uitzending

Op de Argentijnse televisie vertelde de voedingsdeskundige Teresa Coccaro tijdens een live ochtendprogramma op 25 oktober 2022 over het vervangen van suiker door andere voedingsmiddelen. Plotseling zakte ze weg. Het programma werd meteen onderbroken.

Coccaro overleed niet. Ze vertelde later dat ze flauw viel door een daling van haar hartslag en bloeddruk.

 

argentijnse tv voedingskundige
Voedingdeskundige valt flauw tijdens tv-uitzending.

Braziliaanse journalist met hartafwijking

De Braziliaanse journalist Rafael Silva zakte tijdens een live uitzending op 3 januari 2022 in elkaar. Een paar dagen ervoor had hij een coronavaccinatie gekregen. Dat was niet de oorzaak voor zijn flauwte. Op Facebook maakte hij op 14 januari bekend dat hij een hartafwijking heeft. Een automatische defibrilator moet voorkomen dat hij weer problemen krijgt, zo meldde hij op Facebook.

Rafael Silva
De journalist Rafael Silva valt neer tijdens een live uitzending op tv. Oorzaak: een hartafwijking.

Oostenrijkse journalist valt flauw

Ook Rosa Lyon, journalist voor de Oostenrijkse publieke omroep, figureert in Died Suddenly. Zij werd op 30 september 2019 onwel tijdens een uitzending van haar ochtendprogramma. Dat was enkele weken voordat China melding maakte van een corona-uitbraak. Laat staan dat er toen al coronavaccins waren.

Screenshot 2022-12-04 10.27.35
De Oostenrijkse journalist Rosa Lyon wordt onwel tijdens een tv-uitzending in 2019, voordat coronavaccins bestonden.

Verpleegster valt flauw na vaccinatie

De beelden van verpleegster Tiffany Dover, die flauw viel nadat ze een coronavaccinatie kreeg toegediend, waren in december 2020 live te zien tijdens een livestream van NewsChannel 9. Ze kwam even later weer bij en verscheen toen weer voor de camera. Ze verklaarde dat ze een aandoening heeft waardoor ze snel flauw valt als ze pijn heeft.

Nadat ze voor het oog van de camera flauw was gevallen maar 20 minuten later weer in beeld verscheen, ontstond de complottheorie dat Tifanny Dover was overleden door het coronavaccin en was vervangen door een dubbelganger. NBC News maakte er deze podcast over.

Nurse-faints-after-Pfizer-COVID-19-vaccine
Verpleegster Tiffany Dover viel flauw nadat ze een coronavaccinatie kreeg.

Na uren opereren valt een Chinese chirurg flauw

De chirurg die tijdens een operatie onderuit gaat op de videobeelden in Died Suddenly, is Liang Ming. De beelden staan al sinds 2017 op het YouTube-kanaal van New China TV, lang voordat  er coronavaccins waren.

De Chinese chirurg viel flauw nadat hij 48 uur aan het werk was in de operatiekamer van een ziekenhuis.

Liang Ming chirurg 2017
Chinese chirurg valt in 2017 flauw nadat hij 48 uur in touw was in de operatiekamer.

Deze mensen overleden door een andere doodsoorzaak

IJshockeyspeler overlijdt na hartstilstand

Died Suddenly laat beelden zien van een ijshockeyspeler die tijdens een wedstrijd onwel is geworden. Het gaat om een Russiche sporter die op 22 september 2022 getroffen werd door een acute harstilstand. Dit gebeurt vaker tijdens sportwedstrijden, hoewel onduidelijk is hoe vaak.

Died-Suddenly-fact-check-01
IJshockeyspeler in Rusland overlijdt aan hartstilstand.

Indiase hoogleraar krijgt hartaanval tijdens toespraak

Onderstaand beeld is van een man die tijdens een toespraak neervalt. Het is de Indiaase hoogleraar pedagogiek Ranjay Singh, die afgelopen oktober 2022 plotseling dood neerviel toen hij een toespraak in een tempel hield. De doodsoorzaak was een hartaanval. Over een relatie met coronavaccinatie is nooit iets bekend gemaakt. Ook is niet bekend of hij gevaccineerd was.

hearth attack singh
Ranjay Singh kreeg een hartaanval toen hij een toespraak hield.

Student overlijdt aan epilepsie

De film toont ook het beeld van een Amerikaanse student-atleet die eind augusts 2022 onverwacht overleed. Dat beeld is afkomstig van de Amerikaanse nieuwszender Fox5. In het nieuwsbericht van Fox5 is te lezen dat ze in 2018 de diagnose epilepsie kreeg en dat dit vermoedelijk ook de doodsoorzaak is.

Mensen met epilepsie overlijden soms onverwacht zonder duidelijke reden. Dit wordt wel SUDEP (Sudden Unexpected Death in Epilepsy) genoemd.

Screenshot 2022-12-06 15.06.38
Links het beeld dat is te zien in Died Suddenly, rechts het bericht van Fox5 waarin staat dat ze overleed aan epilepsie.

Overleden door hartaanval of kanker

Died Suddenly toont ook foto’s van mensen van wie ten onrechte gesuggereerd wordt dat hun dood is veroorzaak door coronavaccins. Zo overleed de Brit Tim Gough, dj voor Radio Gen X, op 24 oktober 2022 toen hij tijdens zijn radio-uitzending een hartaanval kreeg. De Amerikaanse (stem)acteur Kevin Conroy overleed op 10 november 2022 aan kanker. Ook de Amerikaanse footballspeler Bani Gbadyu overleed dit jaar aan kanker. Er zijn geen aanwijzingen dat hun dood te maken heeft met coronavaccinatie.

Conclusie

De film Died Suddenly toont beelden van mensen die omvallen om aan te tonen dat coronavaccins dodelijk zijn. We hebben een aantal van die beelden teruggezocht. Niet allemaal, maar het patroon is duidelijk: beelden van vallende mensen in Died Suddenly zijn lukraak van internet geplukt. Sommige van de getoonde vallende mensen zijn niet overleden. Andere zijn wel overleden, maar door andere oorzaken. Een aantal opnamen is gemaakt voordat coronavaccins beschikbaar kwamen.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina