Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Een video toont een groep mensen met leren hondenmaskers in Berlijn, die zich niet als mensen, maar als honden identificeren.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
Op een video is een grote groep mensen met maskers te zien. Volgens een tweet (12,4 miljoen keer bekeken) gaat het om honderden mensen die zich identificeren als hond. Ze zouden zich verzameld hebben op een station in Berlijn om op te komen voor de rechten van mensen die zich identificeren als hond. Deze bijeenkomst zou zijn georganiseerd door een groep die zich “Canine Beings” noemt. Die tweet werd ook door Wierd Duk gedeeld met zijn aanzienlijke aantal volgers. Dat leverde honderden retweets, meer dan 100.000 weergaves op en meer dan duizend likes.
Ook enkele media brengen dit nieuws. Zo zegt een artikel van The Daily Mail dat honderden mensen die zich identificeren als hond, bij elkaar zijn gekomen om naar elkaar te blaffen en huilen. Het artikel schrijft dat het gaat om trans-species-activisten, waarbij ‘species’ diersoort betekent en trans Latijns is voor “over” of “aan de andere kant van. Ook The New York Post beweert dat het hier gaat om mensen die zich als honden identificeren.
Uitleg
De bewering dat de video een protest toont van trans-speciesactivisten die zich als honden ‘identificeren’ is onjuist. De video toont in werkelijkheid deelnemers aan Folsom Europe, een jaarlijkse straatbeurs in Berlijn, gericht op homo mannen en de BDSM- en leer-subcultuur.
Door te zoeken op trefwoorden die in de beweringen worden gebruikt, kwamen we uit op een aantal buitenlandse artikelen over de video, waaronder deze Spaanstalige factcheck van AP. Gelukkig is een taalbarrière met Google Translate geen probleem en kunnen we lezen dat het hier om een video gaat van het Folsom Europe Festival. Een check van de Facebook-pagina van dit festival levert een foto op die duidelijk overeenkomt met de beelden in het filmpje, dat klopt dus.
Met deze context kunnen we ook uitzoeken wat de reden was voor de bijeenkomst. De mannen die op de foto en in de video te zien zijn, doen aan “pup play“. “Puppy play” of “pup play” is een vorm van rollenspel, waarbij volwassenen zich gedragen als (meestal jonge) honden en een halsband of andere honden-gerelateerde accessoires dragen. Hoewel veel beoefenaars het beschrijven als een seksuele/erotische activiteit, hoeft het dat volgens o.a. deze paper over “pup play” en dit artikel van Spuiten en Slikken, niet altijd te zijn en heeft het ook een sociale functie, binnen de netwerken van veel beoefenaars en als subcultuur. Het gaat hier in ieder geval niet om mensen die zich identificeren als hond.
Hoaxes
De vraag blijft over waarom iemand de video deelt met een misleidende beschrijving over mensen die zich identificeren als honden. In de context van eerdere hoaxes over mensen die zich “identificeren” als dieren, blijkt dat deze vaak gedeeld worden als een (negatief) commentaar op transgender personen.
Zo is er een terugkerend nepverhaal over scholen die kattenbakken zouden verstrekken voor studenten die zich als katten identificeren. Deze geruchten zijn echter ontkracht en worden gezien als een hoax om trans jongeren in diskrediet te brengen. In de Verenigde Staten heeft de hoax zelfs weerklank gevonden bij Republikeinse wetgevers.
Mona Greenbaum, de uitvoerend directeur van de LGBT+ Family Coalition, legt uit dat dit soort nepverhalen specifiek bedoeld zijn om trans mensen, die zich met een andere gender identificeren, in diskrediet te brengen. Ze vergelijkt het met soortgelijke verhalen tijdens de emancipatiestrijd voor het homohuwelijk, waarbij de hellend-vlak-drogreden werd gebruikt om te insinueren dat als homo’s konden trouwen, mensen straks nog met honden of katten zouden willen trouwen.
Conclusie
De bewering dat de video een protest toont van “trans-species” mensen in Berlijn, die zich identificeren als honden, is onjuist. De video toont in werkelijkheid deelnemers van Folsom Europe, die betrokken zijn bij “puppy play”. Daarbij geloven de mannen dus niet dat ze honden zijn, maar houden ze zich bezig met een rollenspel.