Nieuwscheckers controleert het nieuws. Of dat nu staat afgedrukt in de krant, wordt uitgezonden op radio of televisie of circuleert op sociale media. Het checken wordt gedaan door studenten (in het kader van studieopdrachten), door betaalde redacteuren of door de coördinatoren. Alle factchecks worden voor publicatie gecontroleerd, geredigeerd en goedgekeurd door een van de coördinatoren.
De missie van Nieuwscheckers
De missie van Nieuwscheckers is om het publiek te helpen (online) nieuws en informatie op waarde te schatten. Dat doen we door twijfelachtige beweringen van publieke figuren (zoals politici) en (nieuws)media te factchecken, maar ook door het publiek aan te leren hoe zelf kritisch naar berichten te kijken. Zo proberen we de kwaliteit van het publieke debat te verbeteren.
Daarnaast is onze missie om studenten Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden) bekend te maken met factcheckmethoden en -tools, zodat zij als toekomstige journalisten bij machte zijn informatie te evalueren en verifiëren.
Meer informatie over Nieuwscheckers
- Wie zijn de mensen van Nieuwscheckers? Hier vind je onze medewerkers
- Wat zijn de principes die Nieuwscheckers hanteert? Lees over onze richtlijnen
- Hoe selecteert Nieuwscheckers berichten en beweringen? Lees over ons selectiebeleid
- Hoe gaat Nieuwscheckers te werk? Lees over onze werkwijze
- Hoe schrijft Nieuwscheckers factchecks? Lees over ons format voor factchecks
- Hoe gaat Nieuwscheckers om met gemaakte fouten? Lees over ons correctiebeleid
- Hoe wordt Nieuwscheckers bekostigd? Hier vind je informatie over onze financiering
Stuur tips!
Kom je beweringen tegen in nieuwsberichten, talkshows of actualiteitenuitzendingen waarvan je de feiten niet vertrouwt? Of berichten op sociale media die niet lijken te kloppen?Tip Nieuwscheckers!
Hoe? Check de contactpagina.